- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
Wklejam na prośbę Linn.
Makaron robię ze zwykłej mąki (np. tortowa) z przepisu z "Kuchni włoskiej" Le Cordon Bleu. Wychodzi bardzo smaczny i fajnie sie wałkuje . Na ciasto potrzeba :
300 g mąki
1 łyżeczka soli
30 ml. oliwy z oliwek
3 lekko roztrzepane jaja
Ja robię ręcznie , na początku zagniatam mąkę z jajami i oliwą widelcem, kiedy składniki sie połączą wyrabiam, ale krótko , jakieś 2-3 min.W ksiązce zalecają odstawić ciasto na 20 min. do lodówki, pomijam ten etap, ze względu na brak maszynki do makaronu.Zostawiam ciasto na blacie na 5 min. , żeby odpoczęło i wałkuję.
Według książki można ciasto robić mikserem :
"Umiescic mąke, sól, oliwę i jajka w mikserze i mieszać krótkimi seriami do chwili, gdy w masie zaczną tworzyć sie okruchy.
Delikatnie rozcierając mieszaninę między palcami, sprawdzić, czy jest gładka. Jeżeli nie , dalej ucierać w kilku seriach.
Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać 2 min. aż powstanie gładkie ciasto."
Makaron robię ze zwykłej mąki (np. tortowa) z przepisu z "Kuchni włoskiej" Le Cordon Bleu. Wychodzi bardzo smaczny i fajnie sie wałkuje . Na ciasto potrzeba :
300 g mąki
1 łyżeczka soli
30 ml. oliwy z oliwek
3 lekko roztrzepane jaja
Ja robię ręcznie , na początku zagniatam mąkę z jajami i oliwą widelcem, kiedy składniki sie połączą wyrabiam, ale krótko , jakieś 2-3 min.W ksiązce zalecają odstawić ciasto na 20 min. do lodówki, pomijam ten etap, ze względu na brak maszynki do makaronu.Zostawiam ciasto na blacie na 5 min. , żeby odpoczęło i wałkuję.
Według książki można ciasto robić mikserem :
"Umiescic mąke, sól, oliwę i jajka w mikserze i mieszać krótkimi seriami do chwili, gdy w masie zaczną tworzyć sie okruchy.
Delikatnie rozcierając mieszaninę między palcami, sprawdzić, czy jest gładka. Jeżeli nie , dalej ucierać w kilku seriach.
Wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać 2 min. aż powstanie gładkie ciasto."
