Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Farfalle_z__osoiem.JPG

200 g łososia wędzonego
300 g makaronu farfalle
300 ml śmietany
80 g kaparów
30 g chilli
150 ml pomidorów z puszki
1 większa cukinia
1 czerwona papryka
sól i biały pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebula
ok 80 ml oliwy z oliwek
koperek

1. Paprykę dzielimy na połowę i wkładamy do piekarnika na 20 minut na 220 stopni. Następnie wsadzamy do worka, szczelnie zamykamy na 10 minut. Następnie ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
2. Cukinię kroimy w paski 3 mm. Ząbek czosnku kroimy w plastry. Kawałek chili kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cukinie ,czosnek i chili, wszystko smażymy przez 2 minuty tak tylko by cukinia trochę zmiękła. Solimy i pieprzymy. Cukinie wykładamy na talerz.
3. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na pozostałym nam tłuszczu. Następnie dodajemy ząbek czosnku i wyjęte z puszki i posiekane drobno pomidory.Dusimy aż odparuje nam połowa płynu, dodajemy pokrojoną paprykę,posiekany kawałek chilli, kapary oraz śmietanę. Zagotowujemy sos.Dodajemy pokrojone w kawałki plastry łososia, posiekany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.
4. W między czasie gotujemy al dente makaron. Odcedzamy i przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Makaron przekładamy na patelnię z sosem.
5. Cukinię układamy na talerzu, następnie makaron z sosem. Dekorujemy jeżeli nam zostało : papryką, kaprami,świeżym koperkiem i resztką wędzonego łososia.

Przepis pochodzi z http://kuchnialidla.pl/#/okrasa,99.html
 

Załączniki

  • Farfalle_z__osoiem.JPG
    Farfalle_z__osoiem.JPG
    291.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy