- Cze 14, 2007
- 724
- 43
- 28
Jeżeli wpisałam w zły wątek to proszę o przeniesienie tam, gdzie pasuje
( do kuchni włoskiej nie pasuje, a nie zauważyłam działu makarony, chyba że ślepa jestem
)
Makaron spaghetti z sosem paprykowo-pomidorowym
Składniki:
boczek wędzony (surowy lub parzony, bez znaczenia jaki)- 300g,
szynka wieprzowa- 150g,
2 ząbki czosnku,
słoik papryki konserwowej , ok. 200g samej papryki + 1/4 szkl zalewy
przyprawa "mieszanka ziół kuchni włoskiej" 2-3 łyżeczki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Fix do spaghetti Napoli (lub inny sos pomidorowy, czasami daję odparowany bulion drobiowy + więcej przecieru pomidorowego i to zagęszczam mąką)
śmietana kremówka (opakowanie 200g)
2-4 jajka ugotowane na twardo
papryka czerwona w proszku - 3 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
ok. 2 łyżek oleju
papryczka chili - opcjonalnie, według upodobań
Makaron spaghetti - opakowanie 500g
Na patelni rozgrzewamy olej (w zależności od tego jak tłusty mamy boczek dajemy go więcej lub mniej, albo w ogóle z niego rezygnujemy), dodajemy boczek pokrojony w małą kostkę lub cienkie paseczki, chwilę smażymy, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy szynkę i jeszcze chwilę smażymy na lekkim ogniu (jeżeli dodajemy chili to robimy to w tym momencie). Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , paprykę w proszku i przyprawę kuchni włoskiej.
Dodajemy paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paseczki i ok. 1/4 szkl zalewy w której była papryka.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy. W osobnym naczyniu rozrabiamy Fix w 300ml wody (lub mieszamy bulion z przecierem i mąką ). Od kiedy Knorr nie dodaje do swoich Fixów konserwantów i polepszaczy smaku to już nie bawię się w wcześniejsze gotowanie bulionów, naprawdę skład tego z paczki jest w miarę przyzwoity.
Chwilę gotujemy i dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku . Jeżeli jest za kwaśne dodajemy odrobinę cukru.
Ściągamy z piecyka i dopiero wtedy dodajemy do tego jajka ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki, byle jak.
Mieszamy i łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem ( ja zazwyczaj stawiam wodę jak zaczynam robić sos, najczęściej makaron kończy się gotować kiedy sos już jest zrobiony)
Przepis powstał jako próba odtworzenia smaku jednego z makaronów w naszej lokalnej pizzerii na podstawie ulotki, gdzie podano ważniejsze składniki, sposób przyrządzenia jest mojego autorstwa.
Wyszło z tego coś naprawdę smacznego.
Podane ilości składników są orientacyjne, zazwyczaj robię na oko. Doprawiam na bieżąco. Jeżeli jakiś składnik lubicie bardziej to można dać go więcej.
Ilość powstałego sosu wystarcza na całe opakowanie makaronu, jeżeli chcemy mniej to robimy z połowy porcji (ja zazwyczaj robię całą i mam obiad na dwa dni, Mój M go uwielbia i mógłby jeść nawet trzy razy dziennie
)


Makaron spaghetti z sosem paprykowo-pomidorowym
Składniki:
boczek wędzony (surowy lub parzony, bez znaczenia jaki)- 300g,
szynka wieprzowa- 150g,
2 ząbki czosnku,
słoik papryki konserwowej , ok. 200g samej papryki + 1/4 szkl zalewy
przyprawa "mieszanka ziół kuchni włoskiej" 2-3 łyżeczki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Fix do spaghetti Napoli (lub inny sos pomidorowy, czasami daję odparowany bulion drobiowy + więcej przecieru pomidorowego i to zagęszczam mąką)
śmietana kremówka (opakowanie 200g)
2-4 jajka ugotowane na twardo
papryka czerwona w proszku - 3 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
ok. 2 łyżek oleju
papryczka chili - opcjonalnie, według upodobań
Makaron spaghetti - opakowanie 500g
Na patelni rozgrzewamy olej (w zależności od tego jak tłusty mamy boczek dajemy go więcej lub mniej, albo w ogóle z niego rezygnujemy), dodajemy boczek pokrojony w małą kostkę lub cienkie paseczki, chwilę smażymy, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy szynkę i jeszcze chwilę smażymy na lekkim ogniu (jeżeli dodajemy chili to robimy to w tym momencie). Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę , paprykę w proszku i przyprawę kuchni włoskiej.
Dodajemy paprykę konserwową pokrojoną w cienkie paseczki i ok. 1/4 szkl zalewy w której była papryka.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy. W osobnym naczyniu rozrabiamy Fix w 300ml wody (lub mieszamy bulion z przecierem i mąką ). Od kiedy Knorr nie dodaje do swoich Fixów konserwantów i polepszaczy smaku to już nie bawię się w wcześniejsze gotowanie bulionów, naprawdę skład tego z paczki jest w miarę przyzwoity.
Chwilę gotujemy i dolewamy śmietanę, doprawiamy do smaku . Jeżeli jest za kwaśne dodajemy odrobinę cukru.
Ściągamy z piecyka i dopiero wtedy dodajemy do tego jajka ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki, byle jak.
Mieszamy i łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem ( ja zazwyczaj stawiam wodę jak zaczynam robić sos, najczęściej makaron kończy się gotować kiedy sos już jest zrobiony)
Przepis powstał jako próba odtworzenia smaku jednego z makaronów w naszej lokalnej pizzerii na podstawie ulotki, gdzie podano ważniejsze składniki, sposób przyrządzenia jest mojego autorstwa.
Wyszło z tego coś naprawdę smacznego.
Podane ilości składników są orientacyjne, zazwyczaj robię na oko. Doprawiam na bieżąco. Jeżeli jakiś składnik lubicie bardziej to można dać go więcej.
Ilość powstałego sosu wystarcza na całe opakowanie makaronu, jeżeli chcemy mniej to robimy z połowy porcji (ja zazwyczaj robię całą i mam obiad na dwa dni, Mój M go uwielbia i mógłby jeść nawet trzy razy dziennie

Ostatnią edycję dokonał moderator: