Makaron z białymi szparagami

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
Makaron z białymi szparagami

Składniki


500 g szparagów (białe)

500 g makaronu spaghetti – dałam świderki, około 250 g na dwie osoby (makaronu dałam mniej, ale reszta składników bez zmian)

½ szklanki śmietanki kremówki

50 g masła (¼ kostki)

2 łyżki soku z cytryny

8 łyżek tartego parmezanu

½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)

sól, pieprz


Dalej będzie tak, jak robiłam:


Wstawiłam wodę na makaron, a w międzyczasie zrobiłam sos.

Szparagi pokroiłam w ukośnie w plastry. Na patelni roztopiłam masło i najpierw chwilę podsmażyłam szparagi bez przykrycia, dodając w podczas smażenia sól, a następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam do miękkości pod przykryciem. Na patelnię ze szparagami wlałam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadziłam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i chwilę gotowałam, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiłam świeżo mielonym pieprzem.

Makaron przełożyłam na patelnię z sosem i całość wymieszałam.

Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale nie zapisałam autorki. Zmodyfikowałam sposób wykonania, bo w oryginalnym przepisie trzeba było najpierw szparagi zblanszować, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i smaku, i zrobiłam po swojemu.