- Sty 2, 2008
- 13,187
- 7,894
- 113
Makaron z białymi szparagami
Składniki
500 g szparagów (białe)
500 g makaronu spaghetti – dałam świderki, około 250 g na dwie osoby (makaronu dałam mniej, ale reszta składników bez zmian)
½ szklanki śmietanki kremówki
50 g masła (¼ kostki)
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek tartego parmezanu
½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)
sól, pieprz
Dalej będzie tak, jak robiłam:
Wstawiłam wodę na makaron, a w międzyczasie zrobiłam sos.
Szparagi pokroiłam w ukośnie w plastry. Na patelni roztopiłam masło i najpierw chwilę podsmażyłam szparagi bez przykrycia, dodając w podczas smażenia sól, a następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam do miękkości pod przykryciem. Na patelnię ze szparagami wlałam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadziłam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i chwilę gotowałam, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiłam świeżo mielonym pieprzem.
Makaron przełożyłam na patelnię z sosem i całość wymieszałam.
Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale nie zapisałam autorki. Zmodyfikowałam sposób wykonania, bo w oryginalnym przepisie trzeba było najpierw szparagi zblanszować, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i smaku, i zrobiłam po swojemu.
Składniki
500 g szparagów (białe)
500 g makaronu spaghetti – dałam świderki, około 250 g na dwie osoby (makaronu dałam mniej, ale reszta składników bez zmian)
½ szklanki śmietanki kremówki
50 g masła (¼ kostki)
2 łyżki soku z cytryny
8 łyżek tartego parmezanu
½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)
sól, pieprz
Dalej będzie tak, jak robiłam:
Wstawiłam wodę na makaron, a w międzyczasie zrobiłam sos.
Szparagi pokroiłam w ukośnie w plastry. Na patelni roztopiłam masło i najpierw chwilę podsmażyłam szparagi bez przykrycia, dodając w podczas smażenia sól, a następnie zmniejszyłam ogień i dusiłam do miękkości pod przykryciem. Na patelnię ze szparagami wlałam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadziłam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodałam utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i chwilę gotowałam, delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiłam świeżo mielonym pieprzem.
Makaron przełożyłam na patelnię z sosem i całość wymieszałam.
Przepis znalazłam kiedyś w internecie, ale nie zapisałam autorki. Zmodyfikowałam sposób wykonania, bo w oryginalnym przepisie trzeba było najpierw szparagi zblanszować, ale stwierdziłam, że szkoda czasu i smaku, i zrobiłam po swojemu.