- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Naszł mnie ochota na jakiś kulinarny eksperyment i w ten sposób powstał makaron z zielonymi dodatkami, słodkim groszkiem, słonymi pistacjami i ostrym serem. Polecam
Makaron z groszkowym puree, pistacjami i gorgonzolą
- 70g makaronu tagliatelle
- 100 g mrożonego groszku
- 20 - 30 g sera z zieloną pleśnią, np. gorgonzola, lazur.
- łyżka pistacji, z grubsza posiekane
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wina
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie parmezan
Makaron gotować ok. 8 minut, ma być al dente. W międzyczasie zblanszować chwilę groszek, można przy okazji troszkę groszku w strąkach do ozdoby.
Ser pokruszyć.
W blenderze z miksować groszek z częścią sera, czosnkiem i winem. Nie musi wyjść gładka masa, mogą być grudki groszku. Jeśli puree jest za gęste można podlać wodą z gotowania makaronu lub oliwą. Doprawi do smaku pieprzem.
Makaron odcedzić, połączyć z puree i wyłożyć na talerz. Posypać pozostałym serem gorgonzola, orzechami i ewentualnie parmezanem. Można przystroić kilkoma strąkami groszku.

Makaron z groszkowym puree, pistacjami i gorgonzolą
- 70g makaronu tagliatelle
- 100 g mrożonego groszku
- 20 - 30 g sera z zieloną pleśnią, np. gorgonzola, lazur.
- łyżka pistacji, z grubsza posiekane
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wina
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie parmezan
Makaron gotować ok. 8 minut, ma być al dente. W międzyczasie zblanszować chwilę groszek, można przy okazji troszkę groszku w strąkach do ozdoby.
Ser pokruszyć.
W blenderze z miksować groszek z częścią sera, czosnkiem i winem. Nie musi wyjść gładka masa, mogą być grudki groszku. Jeśli puree jest za gęste można podlać wodą z gotowania makaronu lub oliwą. Doprawi do smaku pieprzem.
Makaron odcedzić, połączyć z puree i wyłożyć na talerz. Posypać pozostałym serem gorgonzola, orzechami i ewentualnie parmezanem. Można przystroić kilkoma strąkami groszku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: