- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu (u mnie kolanka)
35 g kostki sojowej
1 mała zielona papryka
3 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej Ajvar
3 ząbki czosnku
1 pikantna papryczka
2 gałązki tymianku
7 zielonych oliwek
4 suszone pomidory
2 łyżki marynowanych perłowych cebulek
oliwa z oliwek
tarty parmezan
sól, pieprz
Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Moja kostka gotowała się w bulionie warzywnym.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę oraz listki tymianku. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Do papryki wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki, posiekane suszone pomidory oraz cebulki. Podsmażamy przez jakieś dwie minuty. Wrzucamy ugotowaną kostkę sojową i dodajemy pastę paprykową. Wszystko mieszamy dokładnie. Podgrzewamy aż kostka przejdzie smakiem pasty paprykowej (ze 2-3 minuty).
Makaron odlewamy i wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy cały czas trzymając na małym ogniu. Posypujemy tartym serem, mieszamy i nakładamy na talerze.

200 g makaronu (u mnie kolanka)
35 g kostki sojowej
1 mała zielona papryka
3 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej Ajvar
3 ząbki czosnku
1 pikantna papryczka
2 gałązki tymianku
7 zielonych oliwek
4 suszone pomidory
2 łyżki marynowanych perłowych cebulek
oliwa z oliwek
tarty parmezan
sól, pieprz
Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Moja kostka gotowała się w bulionie warzywnym.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę oraz listki tymianku. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Do papryki wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki, posiekane suszone pomidory oraz cebulki. Podsmażamy przez jakieś dwie minuty. Wrzucamy ugotowaną kostkę sojową i dodajemy pastę paprykową. Wszystko mieszamy dokładnie. Podgrzewamy aż kostka przejdzie smakiem pasty paprykowej (ze 2-3 minuty).
Makaron odlewamy i wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy cały czas trzymając na małym ogniu. Posypujemy tartym serem, mieszamy i nakładamy na talerze.
