Makaron z kostką sojową w sosie paprykowym z oliwkami i suszonymi pomidorami

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu (u mnie kolanka)
35 g kostki sojowej
1 mała zielona papryka
3 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej Ajvar
3 ząbki czosnku
1 pikantna papryczka
2 gałązki tymianku
7 zielonych oliwek
4 suszone pomidory
2 łyżki marynowanych perłowych cebulek
oliwa z oliwek
tarty parmezan
sól, pieprz

Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Moja kostka gotowała się w bulionie warzywnym.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę oraz listki tymianku. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Do papryki wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki, posiekane suszone pomidory oraz cebulki. Podsmażamy przez jakieś dwie minuty. Wrzucamy ugotowaną kostkę sojową i dodajemy pastę paprykową. Wszystko mieszamy dokładnie. Podgrzewamy aż kostka przejdzie smakiem pasty paprykowej (ze 2-3 minuty).

Makaron odlewamy i wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy cały czas trzymając na małym ogniu. Posypujemy tartym serem, mieszamy i nakładamy na talerze.

IMG_3152.JPG

Załączniki

• IMG_3152.JPG
    IMG_3152.JPG
    204.2 KB · Wyświetleń: 0

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
och ja mam tez miliony wariancji na temat kostki sojowej , ale takiego czegoś jeszcze nie jadlam
icon_mrgreen.gif

Oczywiście bardzo chętnie spróbuję ;)

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
iluana @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998828och ja mam tez miliony wariancji na temat kostki sojowej , ale takiego czegoś jeszcze nie jadlam
icon_mrgreen.gif

Oczywiście bardzo chętnie spróbuję ;)
No ja już w ostatnim czasie trzeci przepis publikuję na ten temat. Choć nie jestem wegetarianką to kostkę sojową uwielbiam. Tylko czasem ciężko znajomych mięsożerców przekonać do choćby spróbowania. Tak jakby parzyło
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy