Makaron z sosem dyniowym

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Makaron z dynią
1 porcja
  • 70g dowolnego makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • 350g dyni
  • 40ml śmietanki 12%
  • czosnek granulowany, pieprz, zioła prowansalskie
  • tarty żółty ser (z 10g)
  • pestki dyni (też z 10g)
Makaron ugotować al dente. Dynie pokroić w paski lub kostkę. Rozgrzać patelnie, wrzucić dynię, przyprawy i dusić, aż będzie dynia miękka. Pozwolić odparować, dodać śmietankę, pestki dyni i ser żółty. Podgrzać. Połączyć z makaronem.

Proporcje podałam na 1 osobę, bo tak robiłam dla siebie. Sos wychodzi naprawdę dobry, ale radzę dodać gałki muszkatołowej dla wyostrzenia smaku.

mzd1.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy