- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
15 g grzybów suszonych
450 g grzybów świeżych
75 g masła
ząbek czosnku
zielona pietruszka
300 ml śmietany
olej
sól i pieprz
makaron tagliatelle
- grzyby suszone namoczyć w 300 ml wody (książka podaje, żeby przez pół godziny moczyć w ciepłej wodzie, u nas zalewa się grzyby suszone bardzo gorącą wodą, ja robiłam naszą metodą), odcedzić, odcisnąć, wodę zachować, grzyby posiekać drobno,
- rozgrzać na patelni masło z 2 łyżkami oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę, smażyć przez chwilę,
- dodać suszone grzyby, wlać wodę z namaczania i dusić pod przykryciem przez około 10 minut,
- odkryć, dodać posiekane świeże grzyby, doprawić do smaku, smażyć często mieszając, aż płyn wyparuje,
- dodać śmietanę, trzymać na ogniu często mieszając, aż lekko zgęstnieje,
- ugotować makaron, połączyć z sosem, jeść!
Sos jest przepyszny. Nigdy nie łączyłam grzybów suszonych ze świeżymi, ale wydaje mi się, że suszone dodają smaku. Na pewno będę powtarzać.
Przepis pochodzi z książki Patricii Lousada 'Pasta Italian Style' z serii A Sainsbury Cookbook
450 g grzybów świeżych
75 g masła
ząbek czosnku
zielona pietruszka
300 ml śmietany
olej
sól i pieprz
makaron tagliatelle
- grzyby suszone namoczyć w 300 ml wody (książka podaje, żeby przez pół godziny moczyć w ciepłej wodzie, u nas zalewa się grzyby suszone bardzo gorącą wodą, ja robiłam naszą metodą), odcedzić, odcisnąć, wodę zachować, grzyby posiekać drobno,
- rozgrzać na patelni masło z 2 łyżkami oleju, wrzucić posiekany ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę, smażyć przez chwilę,
- dodać suszone grzyby, wlać wodę z namaczania i dusić pod przykryciem przez około 10 minut,
- odkryć, dodać posiekane świeże grzyby, doprawić do smaku, smażyć często mieszając, aż płyn wyparuje,
- dodać śmietanę, trzymać na ogniu często mieszając, aż lekko zgęstnieje,
- ugotować makaron, połączyć z sosem, jeść!

Sos jest przepyszny. Nigdy nie łączyłam grzybów suszonych ze świeżymi, ale wydaje mi się, że suszone dodają smaku. Na pewno będę powtarzać.
Przepis pochodzi z książki Patricii Lousada 'Pasta Italian Style' z serii A Sainsbury Cookbook