- Lis 17, 2006
- 142
- 0
- 16
Proporcje podaje na oko:
makaron typu świderki, penne - tyle ile dusza zapragnie
boczek pokrojony w kostkę lub paseczki - 50 gr.
pieczarki pokrojone na średnie kawałki - 3 sztuki
cebulka pokrojona w talarki - 1 mała
słodka śmietana - 50-100 ml
trochę wody
tarty żółty ser - 1 łyżka stołowa
dosłownie kilka gram sera plesniowego typu Rokpol, Lazur dla wzbogacenia smaku
makaron gotujemy aldente
w między czasie na podsmarzony boczek wrzucamy cebulę, a potem pieczarki - smażymy ok. 3 min.
dodajemy śmietanę (można dodać trochę wody dla rozrzedzenia konsystencji)
dodajemy ser pleśniowy i wszystko razem gotujemy kolejne 3 min.
solimy i pieprzymy do smaku
soli właściwie nie uzywam bo ser sam w sobie jest słonawy
a oto efekt końcowy
makaron typu świderki, penne - tyle ile dusza zapragnie
boczek pokrojony w kostkę lub paseczki - 50 gr.
pieczarki pokrojone na średnie kawałki - 3 sztuki
cebulka pokrojona w talarki - 1 mała
słodka śmietana - 50-100 ml
trochę wody
tarty żółty ser - 1 łyżka stołowa
dosłownie kilka gram sera plesniowego typu Rokpol, Lazur dla wzbogacenia smaku
makaron gotujemy aldente
w między czasie na podsmarzony boczek wrzucamy cebulę, a potem pieczarki - smażymy ok. 3 min.
dodajemy śmietanę (można dodać trochę wody dla rozrzedzenia konsystencji)
dodajemy ser pleśniowy i wszystko razem gotujemy kolejne 3 min.
solimy i pieprzymy do smaku
soli właściwie nie uzywam bo ser sam w sobie jest słonawy
a oto efekt końcowy