Makaron z sosem śmietanowo serowym i ..

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
bekonem/ boczkiem

Śmietana (do zup i sosów najlepsza, ale moze byc i gęsta Danone) + ser plesniowy typy Grogonzola (rokpol ze sklepiku pod domem też sie nada ) + wędzonka (bekon, ogonówka, polędwica łososiowa, ew. szynka.. cokolwiek co sie da obsmażyc. Wędlinę pokroic w kostkę lub paseczki, obsmażyc (na krucho ).
Makaron gotowac "al dente"
Smietanę (1 lub 2 opakowania - zalezy od ilosci głodych osób ) wlac na patelnię (na łyzke oliwy), podgrzac, ser plesniowy (20 -25 g) pokruszyć , dodać do śmietany. Rozpuscić , ciągle mieszając. Doprawic pieprzem (nie solic!!). Jeśli sos wydae sie za gęsty mozna rozcieńczć mlekiem lub alkoholem typu whisky lub białym winem.. lub dodac wode z gotującego sie makaronu.
Makaron wrzucic na patelnię z sosem serowym i wymieszac. Posypać wedlinką


w sumie to nie mam pewnosci czy toto powinno być w dziale włoskim..
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
Też polecam; robię sobie taki makaron dość często, chociaż bez boczku, za to posypany uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Pycha :mniam:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Kupiłam dziś nowy (jak dla mnie) makaron i po przeglądzie lodówki wybór padł na ten przepis. Bardzo mi smakowało.
mniam.gif
Szybko, łatwo, bez długiego stania przy kuchni.

DSC02407.JPG
 

Załączniki

  • DSC02407.JPG
    DSC02407.JPG
    109.6 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy