- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Ten przepis znalazła dla mnie koleżanka na BBC Good Food w zeszłym roku, gdy nie miałam pomysłu na szparagi. Akurat miałam zarówno szparagi jak i kurczaka, więc go przygotowałam i się zachwyciłam. Podałam ten makaron m.in. mojej mamie i ona też się zachwyciła. W każdym razie jest bardzo smaczny
Samanta namówiła mnie, żeby go tutaj wkleić, bo może znajdą się chętni. Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam. Tutaj znajduje się przepis źródłowy.
Składniki (4-5 porcji):
1 pęczek zielonych szparagów
1 podwójna pierś kurczaka
400 g makaronu (u mnie spighe)
1 duża cytryna
280 ml śmietany kremówki
50 g masła
kilka plasterków pancetty (u mnie cienko pokrojony niezbyt tłusty boczek)
parmezan
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
słodka papryka
Szparagom odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, główki oddzielamy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Wrzucamy pokrojone szparagi (bez główek) na 5 minut. Minutę przed końcem wrzucamy główki szparagów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na bok szparagi.
Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki, posypujemy solą i słodką papryką, a następnie smażymy na rumiano na odrobinie oleju. Makaron gotujemy al dente. Cytrynę obieramy, dzielimy na cząstki, każdą cząstkę obieramy z błonek, miąższ drobno kroimy.
Do garnka wrzucamy masło oraz połowę śmietanki. Doprowadzamy masło do rozpuszczenia, a następnie cały czas mieszając doprowadzamy sos do zgęstnienia. Następnie wrzucamy do niego szparagi, kurczaka, cytrynę doprawiamy solą (u mnie morska w młynku) i zdejmujemy z ognia.
Makaron odcedzony wrzucamy do sosu, wlewamy pozostałą śmietankę. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy tartym parmezanem. Dokładnie mieszamy, nakładamy. Na wierzch porcji kładziemy podsmażoną na chrupko pancettę (boczek).

Składniki (4-5 porcji):
1 pęczek zielonych szparagów
1 podwójna pierś kurczaka
400 g makaronu (u mnie spighe)
1 duża cytryna
280 ml śmietany kremówki
50 g masła
kilka plasterków pancetty (u mnie cienko pokrojony niezbyt tłusty boczek)
parmezan
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
słodka papryka
Szparagom odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, główki oddzielamy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Wrzucamy pokrojone szparagi (bez główek) na 5 minut. Minutę przed końcem wrzucamy główki szparagów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na bok szparagi.
Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki, posypujemy solą i słodką papryką, a następnie smażymy na rumiano na odrobinie oleju. Makaron gotujemy al dente. Cytrynę obieramy, dzielimy na cząstki, każdą cząstkę obieramy z błonek, miąższ drobno kroimy.
Do garnka wrzucamy masło oraz połowę śmietanki. Doprowadzamy masło do rozpuszczenia, a następnie cały czas mieszając doprowadzamy sos do zgęstnienia. Następnie wrzucamy do niego szparagi, kurczaka, cytrynę doprawiamy solą (u mnie morska w młynku) i zdejmujemy z ognia.
Makaron odcedzony wrzucamy do sosu, wlewamy pozostałą śmietankę. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy tartym parmezanem. Dokładnie mieszamy, nakładamy. Na wierzch porcji kładziemy podsmażoną na chrupko pancettę (boczek).