Makaron z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Ten przepis znalazła dla mnie koleżanka na BBC Good Food w zeszłym roku, gdy nie miałam pomysłu na szparagi. Akurat miałam zarówno szparagi jak i kurczaka, więc go przygotowałam i się zachwyciłam. Podałam ten makaron m.in. mojej mamie i ona też się zachwyciła. W każdym razie jest bardzo smaczny
icon_smile.gif
Samanta namówiła mnie, żeby go tutaj wkleić, bo może znajdą się chętni. Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam. Tutaj znajduje się przepis źródłowy.

Składniki (4-5 porcji):

1 pęczek zielonych szparagów
1 podwójna pierś kurczaka
400 g makaronu (u mnie spighe)
1 duża cytryna
280 ml śmietany kremówki
50 g masła
kilka plasterków pancetty (u mnie cienko pokrojony niezbyt tłusty boczek)
parmezan
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
słodka papryka

Szparagom odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, główki oddzielamy. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Wrzucamy pokrojone szparagi (bez główek) na 5 minut. Minutę przed końcem wrzucamy główki szparagów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na bok szparagi.

Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki, posypujemy solą i słodką papryką, a następnie smażymy na rumiano na odrobinie oleju. Makaron gotujemy al dente. Cytrynę obieramy, dzielimy na cząstki, każdą cząstkę obieramy z błonek, miąższ drobno kroimy.

Do garnka wrzucamy masło oraz połowę śmietanki. Doprowadzamy masło do rozpuszczenia, a następnie cały czas mieszając doprowadzamy sos do zgęstnienia. Następnie wrzucamy do niego szparagi, kurczaka, cytrynę doprawiamy solą (u mnie morska w młynku) i zdejmujemy z ognia.

Makaron odcedzony wrzucamy do sosu, wlewamy pozostałą śmietankę. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, posypujemy tartym parmezanem. Dokładnie mieszamy, nakładamy. Na wierzch porcji kładziemy podsmażoną na chrupko pancettę (boczek).

IMG_4697.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4697.JPG
    IMG_4697.JPG
    267.8 KB · Wyświetleń: 1

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Zrobiłam, ale zamiast kurczaka dałam boczek i cebule, wszystko razem smażyłam z drobno pokrojonymi szparagami, na koniec dodałam główki. Zamiast śmietanki obsypałam podsmażone składniki mąką i dodałam mleka - było pyszne! Nie możemy się ruszać z przejedzenia.
Aaaa, a makaron miałam ten świeży z Lidla - jest pyszny
mniam.gif
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zjedzone, bardzo dobre. Nie dodałam boczku i parmezanu, bardziej mi odpowiada taki łagodny smak. I nie bawiłam się w cytrynę (nie chciało mi się
icon_redface.gif
), wcisnęłam tylko sok z jednej.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy