- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Przepis na makaron znalazłam na tym blogu http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/08/...ziwy-dukan.html
Postanowiłam go wpisać również na nasze forum
ponieważ jest tego warty! i żeby się nie zgubił w czeluściach sieci.
Składniki:
1 żółtko
2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
Żółtko mieszamy ze skrobią stopniowo, w zależności od wielkości żółtka możemy potrzebować ciut mniej lub więcej skrobii - zagniatamy całość w zwartą, nie klejącą się kulkę.
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolny kształt - cienkie lub grubsze rosołowe nitki, wstążki czy łazanki, albo też ścieramy na grubych oczkach tarki.
Gotujemu do miękkości w osolonej wodzie. Ja gotowałam zdecydowanie dłużej niż 1 min jak pisze autorka przepisu, ponieważ długo wyczuwalny był smak skrobii.
W miseczce na zdjęciu znajduje się cała porcja makaronu jaka wyszła z tych proporcji.
Z rosołem smakuje niemalże jak zwykły makaron.

Postanowiłam go wpisać również na nasze forum

Składniki:
1 żółtko
2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
Żółtko mieszamy ze skrobią stopniowo, w zależności od wielkości żółtka możemy potrzebować ciut mniej lub więcej skrobii - zagniatamy całość w zwartą, nie klejącą się kulkę.
Ciasto rozwałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolny kształt - cienkie lub grubsze rosołowe nitki, wstążki czy łazanki, albo też ścieramy na grubych oczkach tarki.
Gotujemu do miękkości w osolonej wodzie. Ja gotowałam zdecydowanie dłużej niż 1 min jak pisze autorka przepisu, ponieważ długo wyczuwalny był smak skrobii.
W miseczce na zdjęciu znajduje się cała porcja makaronu jaka wyszła z tych proporcji.
Z rosołem smakuje niemalże jak zwykły makaron.

