- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

Makaron kokardki (farfalle)
1 duża cebula
1 pojedyncza pierś kurczaka
ok. 15 dag wędzonego boczku
ok. 15 dag salami
2 pomidory
2 garści startego żółtego sera
curry
czarny pieprz
sól
zioła prowansalskie
ew. pieprz cayenne
Makaron ugotować.
Kurczaka pokroić w nieduża kostkę i obtoczyć w mieszance 1 łyżki oleju z 1 łyżeczką curry.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć ją na niewielkiej ilości oleju wraz z boczkiem. Dodać kurczaka w curry, usmażyć. Pod koniec dodać plasterki salami (kilka pozostawić do dekoracji) i jednego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę smażyć, mieszając.
Dodać ugotowany makaron i garść sera żółtego, wymieszać. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Ja dodałam też trochę pieprzu cayenne, by danie było bardziej pikantne.
Danie przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kawałki drugiego, obranego ze skórki pomidora, kilka plasterków salami oraz posypać pozostałym żółtym serem i odrobiną ziół prowansalskich.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. aż ser się rozpuści i zapiecze. Podawać na ciepło.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: