- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Makaron ze świeżym tuńczykiem
SKŁADNIKI
Makaron krótki (np. penne)
2 filety z tuńczyka (może być mrożony)
3 pomidory
łyżka oliwy
papryczkę chilli (najlepiej świeża)
1- 2 ząbki czosnku
natka pietruszki - pól pęczka
kieliszek białego wina
origano
sól
pieprz
Tuńczyka pokroić w kostkę.
Pomidory obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
Ugotować makaron.
Na oliwie obsmażyć czosnek, papryczkę chilli (suszona tez ujdzie) i poszatkowaną natkę pietruszki.
Dodać pokrojonego tuńczyka. Obsmażyć porządnie. Podlać winem białym (teraz można dodać origano). Dodać pomidory pokrojone w kostkę . Doprawić solą i pieprzem.
Wrzucić do sosu ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Z pomidorów można usunąć pestki.
SKŁADNIKI
Makaron krótki (np. penne)
2 filety z tuńczyka (może być mrożony)
3 pomidory
łyżka oliwy
papryczkę chilli (najlepiej świeża)
1- 2 ząbki czosnku
natka pietruszki - pól pęczka
kieliszek białego wina
origano
sól
pieprz
Tuńczyka pokroić w kostkę.
Pomidory obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
Ugotować makaron.
Na oliwie obsmażyć czosnek, papryczkę chilli (suszona tez ujdzie) i poszatkowaną natkę pietruszki.
Dodać pokrojonego tuńczyka. Obsmażyć porządnie. Podlać winem białym (teraz można dodać origano). Dodać pomidory pokrojone w kostkę . Doprawić solą i pieprzem.
Wrzucić do sosu ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Z pomidorów można usunąć pestki.