Makaron ze szparagami i ricotta

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Makaron ze szparagami i ricotta / 4 x 320 kalorii /

300 g makaronu krotkiego / penne, swiderki itp. /
600 g szparagow
60 g ricotty
20 g startego sera parmigiano
sol
- szparagi umyc, odlamac twarde koncowki / obrac, jesli jest to konieczne /, odciac czubki / zosatwic do risotta /, pokroic na kawalki i ugotowac w osolonej wodzie / okolo 15-18 minut /
- odcedzic szparagi, zmiksowac z ricotta i szczypta soli
- polaczyc z makaronem i posypac serem
- mozna uzyc takze czubkow szparagowych, ale nalezy wrzucic je do wody po 10 minutach / oddzielic od reszty przed miksowanie i zostawic do ozdoby /
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Zrobiłam dziś ten makaron z drobnymi modyfikacjami
po poerwsze użylam spaghetti zamaist mamaronu krótkiego - bo spaghetti jest moje najulubińsiejsze i jakoś mi pasowało mocno do tego sosu.

po drugie szparagi gotowałam wg wskazówek Pucha - czyli w wodzie z mlekiem i bułką. Główki szpaagów gotowałam w ten sam sposób przez 5 minut w małym garnuszku.

sosik
img16198ju.jpg



z kluskami
img16235gr.jpg


img16212te.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bardzo smaczne, o ile się lubi szparagi. Ja lubie wiec mi bardzo smakowało... taki smak troche jak zupy szparagowej, bardzo łagodny.
A, i ja to jeszcze lubię jak mi szparagi chrupią w zębach, więc następnym razem bym przynajmniej połowy nie miksowała i poddusiła na masełku (taka kompilacja tego przepisu i tego drugiego, który wczoraj podałam)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy