Makiełki

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Składniki:
  • * 1/2 maku siwego (lub niebieskiego)
    * 1 masło
    * 1,5-2 szklanki cukru
    * kilka łyżek prawdziwego miodu (raz dałam sztuczny i mi skisły !!!)
    * 1 cukier waniliowy
    * rodzynki wedle upodobania
    * 1 olejek migdałowy
    * 1-2 op. makaronu łazanki - ja kupuję Lubelli
Mak zalać dzień wcześniej gotującą wodą, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia przemielić mak 2-3 razy przez bardzo drobne sitko.
W garnku, w którym będzie przygotowywana potrawa, roztopić masło, dodać zmielony mak, wymieszać. Dodać cukier, miód, namoczone uprzednio rodzynki (plus ewentualnie inne bakalie jak ktoś lubi, ja daję same rodzynki). Wlać olejek migdałowy.
Na wolnym ogniu wszystko prużyć, około 0,5 godziny.
Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, poprużyć jeszcze z 10-15 minut.

* jak gotujemy łazanki to do wody dać oliwę
* ja gotuję makaron tylko tyle aby były miękawy, ale nie miękki bo doprużam go później jeszcze z makiem

EDIT:
ja zawsze robię z podwójnej porcji, daję wtedy 3 opakowania łazanek i około 500 g rodzynek.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy