- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
ciasteczka upiekłam zainspirowana przepisem z 'dań słodkich' wyd. wega delbana Polska
zmieniłam nieco proporcje, a mak, kakao i krem dodałam od siebie
ciasteczka są nie za słodkie, delikatne i dość sypkie (mnie ta konsystencja nie odpowiada, ale Osobisty się zachwyca
)
składniki na ok. 30 ciasteczek (czyli 30 jasnych i 30 ciemnych)
* 250g masła
* 40 g cukru pudru
* 1 łyżeczka aromatu waniliowego
* 200g mąki
* 60 g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki gorzkiego kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać aromat, obie mąki, proszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Z każdej porcji ciasta formować jednakową ilość kuleczek (u mnie po 30), ułożyć na przygotowanych blachach, spłaszczyć widelcem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Masa chałwowa
60g miękkiego masła utrzeć z 60g pokruszonej chałwy
Upieczone ciasteczka przekładać ok. pół łyżeczki kremu i łączyć po dwa. Można wstawić do lodówki, żeby krem stężał.
zmieniłam nieco proporcje, a mak, kakao i krem dodałam od siebie

ciasteczka są nie za słodkie, delikatne i dość sypkie (mnie ta konsystencja nie odpowiada, ale Osobisty się zachwyca

składniki na ok. 30 ciasteczek (czyli 30 jasnych i 30 ciemnych)
* 250g masła
* 40 g cukru pudru
* 1 łyżeczka aromatu waniliowego
* 200g mąki
* 60 g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki gorzkiego kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać aromat, obie mąki, proszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Z każdej porcji ciasta formować jednakową ilość kuleczek (u mnie po 30), ułożyć na przygotowanych blachach, spłaszczyć widelcem.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Masa chałwowa
60g miękkiego masła utrzeć z 60g pokruszonej chałwy
Upieczone ciasteczka przekładać ok. pół łyżeczki kremu i łączyć po dwa. Można wstawić do lodówki, żeby krem stężał.