- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Makowiec (bez mąki) z polewą
Ten makowiec od lat gości na moim stole wigilijnym. jest bez mąki i może dlatego taki dobry?
Składniki:
- 20 dag maku
- 20 dag cukru (można troszkę mniej)
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 łyzka miodu
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
Mak sparzyć i zmielić.
Margarynę utrzec z miodem, dodać cukier i żółtka.
Nastepnie dodać bułkę tartą proszek do pieczenia oraz ubite białka.
Wymieszać i dodać bakalie.
Wyłozyć na blachę i piec w piekarniku.
Gorący placek polać polewą:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
Włożyć do naczynia, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
Ten makowiec od lat gości na moim stole wigilijnym. jest bez mąki i może dlatego taki dobry?
Składniki:
- 20 dag maku
- 20 dag cukru (można troszkę mniej)
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 łyzka miodu
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie
Mak sparzyć i zmielić.
Margarynę utrzec z miodem, dodać cukier i żółtka.
Nastepnie dodać bułkę tartą proszek do pieczenia oraz ubite białka.
Wymieszać i dodać bakalie.
Wyłozyć na blachę i piec w piekarniku.
Gorący placek polać polewą:
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
Włożyć do naczynia, podgrzać do rozpuszczenia cukru.
Ostatnią edycję dokonał moderator: