- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Składniki:
* 500 g mąki ( z tego 2-3 łyżki do zaczynu)
* ¾ szklanki ciepłego mleka (lub ciut więcej) – z tego ½ szklanki do zaczynu
* 2 żółtka
* 1 jajko (duże)
* 30 g drożdży
* 100 g masła
* Kilka łyżek cukru – z tego 1 łyżka do zaczynu
* Szczypta soli
* Masa makowa 900g ( używałam gotowej )
* Słoik konfitury wiśniowej (z całymi owocami)
Mąkę z solą przesiać do miski. Z mleka, cukru , maki i drożdży zrobić zaczyn i odstawić do wyrastania. Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą masę i dodać do maki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt gęste dodać 1-2 łyżki mleka. Masło rozpuścić i dodać letnie do ciasta. Wyrabiać dotąd aż całe masło wchłonie się w ciasto a ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Każdą z części rozwałkować na prostokąt (ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm).
Masę makową wymieszać z konfiturą i podzielić na dwie części.
Na cieście rozsmarować masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolny brzeg.
Zwijamy strucle i układamy na papierze do pieczenia, sklejeniem do spodu. Strucle nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach i zawijamy w papier (papier powinien być luźny na tyle aby pomiędzy struclę a papier zmieściła się swobodnie dłoń).
Wkładamy strucle do foremek i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 – 40 minut).
Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut
Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier na górze strucli i zostawiamy do wystygnięcia.
Przestudzone strucle wyjmujemy z foremek