Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
6 dag drożdży (ja daję 5 dag)
10 dag cukru - pudru
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
20 dag masła
1 jajko
3 żółtka
otarta skórka z cytryny
1/2 utłuczonej laski wanilii
szczypta soli

Masa makowa:
40 dag maku
1 l mleka
10 dag masła
1/2 szklanki miodu
20 dag cukru -pudru
3 jajka
50 ml rumu lub spirytusu
25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
1/2 utłuczonej laski wanilii

Najpierw przygotować masę makową, potem - ciasto.
Zagotować mleko, włożyć opłukany mak, gotować 30 min. Odsączyć, zemleć dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z makiem. Na końcu wlać rum lub spirytus.

Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć.
Pergamin wysmarować masłem. Zwinięte strucle przenieść na pergamin i włożyć do podłużnych blaszek. Wstawić do piekarnika ( 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut.


Przepis znalazłam wiele lat temu w Twoim Stylu. Makowce są naprawdę wyśmienite. I zawsze mi się udają. Do masy makowej dodaję dodatkowo 2 łyżki mąki, aby zapobiec jej kruszeniu po upieczeniu i zwykle robię ją z 500g maku.

makowiec.jpg

makowiec_1.jpg

makowiec2.jpg
 

Załączniki

  • makowiec.jpg
    makowiec.jpg
    44.3 KB · Wyświetleń: 23
  • makowiec_1.jpg
    makowiec_1.jpg
    35.4 KB · Wyświetleń: 23
  • makowiec2.jpg
    makowiec2.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnią edycję dokonał moderator:

nia

Member
Maj 6, 2006
15
0
0
Właśnie szukałam przepisu na świąteczny makowiec
icon_smile.gif
nie omieszkam wypróbować
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Wypróbuj, wart jest tego!
icon_smile.gif

Ciasto jest proste w przygotowaniu i długo utrzymuje świeżość (co w natłoku świątecznych wypieków nie jest bez znaczenia).
Życzę powodzenia i smacznego!
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Tak, jest bardzo dobry. Też taki robię (tylko 5 dkg drożdży) i wychodzą mi 3 makowce. Owszem, kiedyś dzieliłam na 2 części, ale były bardzo pękate. Zazdrościłam koleżance, bo jej makowce były zgrabniejsze i były ładniej zwinięte. Teraz wałkuję ciasto cieniej i lepiej mi wychodzą. W dodatku 3
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Janie, to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza jak się robi część wypieków na wydanie.
icon_smile.gif
Zamiast połówki strucli, można ofiarować mniejszą, ale całą!
icon_mrgreen.gif
W tym roku wypróbuję.
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Ja też jestem na etapie szukania przepisu na makowiec. Robiłam już kilka, ale wciąż nie znalazłam takiego, który by mi odpowiadał w 100%. Może ten?...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Zaryzykuj!
icon_mrgreen.gif

O gustach jak wiadomo się nie dyskutuje, ale ten makowiec smakował wszystkim, którzy go jedli, a nazbierała się już ich spora gromadka....
icon_mrgreen.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Bo mi chodzi o to, by on miał taką cieniutką warstwę ciasta... mhm jak to wyrazić... no wiecie, więcej ma w nim być maku niż ciasta
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Mam mase makową z Bakalland z bakaliami, opakowanie 850 g
W składzie nia ma ani słowa o mleku czy jajkach. To co mam z nią zrobić? Prosto z puszki do sztrucli ? czy jeszcze coś z nią kombinować? Jak myślicie?
I czy całą puszkę zastosować? czy połowe? hmm
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Jaka, to jest świetne ciasto i warto przyłożyć się do wałkowania. Jeżeli uda Ci się tak cieniutko rozwałkować, to podziel na 4 części. Joanno co Ty na to? Moja kumpela tak robi, ale mnie za Boga nie chcą 4 wyjść. Ciasto jest dość tłuste, więc nie powinno się rwać. Nie wiem jak jej wychodzą 4 ślicznie, elegancko i równiutko zwinięte makowce. Ona sobie dwa owinięte w srebrną folię zamraża i potem długo po świętach przynosi do pracy takie, jakby dopiero wczoraj upiekła. Gra mi na nerwach
icon_mrgreen.gif
ale cóż, ja jestem za nerwowa do tak precyzyjnego wałkowania.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
owieczka @ 27 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=402131zrobilam, malzonek wcinas az mu sie uszy trzesa chociaz makowcow nie lubi, wyszly mi 3 duze makowce
icon_smile.gif
prosty w wykonaniu, ja dawalam mase gotowa, ale drozdzowe bardzo fajne, szybko sie zagniotlo, nie bylo z nim zadnego problemu
Cieszę się, że ciasto nie sprawiło kłopotów i do tego smakowało.
icon_smile.gif
Mnie, oprócz smaku i prostej technologii, najbardziej cieszy w nim to, że po upieczeniu skórka nie odstaje od masy makowej, co się może niestety czasem zdarzyć w przypadku ciasta drożdżowego.
Nigdy nie robiłam makowca z gotową masą makową, ale to może być alternatywa, gdy brak czasu na zrobienie domowej. Tylko największy problem - jaką wybrać? Przyznam się, że raz się na jakąś skusiłam, ale po spróbowaniu wyrzuciłam przez użyciem...
icon_neutral.gif
Była przeraźliwie słodka i strasznie naperfumowana jakimiś sztucznymi esencjami aromatycznymi... Wszystkie są takie czy miałam po prostu pecha?
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Joanno, kupilam taka mase pierwszy raz wlasnie do sprawdzenia tego przepisu- mase kupilam w biedronce i nazywa sie Helio. W smaku jest taka jak mozolnie recznie krecona przez moja mame- przynajmniej ja roznicy nie widze. Na zrobienie tej masy samodzielnie raczej nie znalazlabym czasu i checi:) a tak, raz ciach i makowiec cud miod palce lizac gotowy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Oj Owca Owca do świąt jeszcze tak daleko, a Ty kusisz...

Makowiec wpisany na listę - zrobię!!!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
owieczka @ 28 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=402360Joanno, kupilam taka mase pierwszy raz wlasnie do sprawdzenia tego przepisu- mase kupilam w biedronce i nazywa sie Helio. W smaku jest taka jak mozolnie recznie krecona przez moja mame- przynajmniej ja roznicy nie widze. Na zrobienie tej masy samodzielnie raczej nie znalazlabym czasu i checi:) a tak, raz ciach i makowiec cud miod palce lizac gotowy
icon_smile.gif
Makowiec śliczny!
mniam.gif
Dzięki za namiary na masę makową - wypróbuję jeszcze przed świętami!
Dodawałaś do niej jakieś składniki, czy wykładałaś od razu na rozwałkowane ciasto?
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator: