Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1553668" data-attributes="member: 12156"><p>Zbiór uwag z ubiegłego roku <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=17106&view=findpost&p=1490994" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1490994</a></p><p></p><p></p><p>i moje zapiski:</p><p>CYTATWczoraj zrobiłam nadzienie z pół kilograma maku, bakalii 400 G dałam. Rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórka pomarańczowa. Nie chciałam piec wszystkich, a potrzebowałam na dziś do pracy, więc zrobiłam ciasto z 350 g mąki. Udały mi się dwa piękne, szczupłe, bardzo smaczne makowce. Do połowy tej masy makowej dałam dwa jajka malutkie. Do ciasta jedno jajo i jedno żółtko. Ciasto wałkuję na ok. 30 x 40 cm. Smaruję białkiem i zwijam wzdłuż dłuższego boku. Jeden nakłułam, drugiego nie icon_lol.gif Ale nie wpłynęło to na ciasto. Oba jednakowo się upiekły. icon_smile.gif Wyrastały 15 minut na blacie, 15 w 100 stopniach. Podkręciłam temperaturę do 170 stopni i piekły się 35 minut. 15 Z dolną grzałką, 20 bez. Ciasto wyszło bardzo cieniutkie, troszkę cienkie w stosunku do maku. Zobaczę jeszcze co chłop powie, ale dziś zrobię z 400 g mąki...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1553668, member: 12156"] Zbiór uwag z ubiegłego roku [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=17106&view=findpost&p=1490994"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1490994[/URL] i moje zapiski: CYTATWczoraj zrobiłam nadzienie z pół kilograma maku, bakalii 400 G dałam. Rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórka pomarańczowa. Nie chciałam piec wszystkich, a potrzebowałam na dziś do pracy, więc zrobiłam ciasto z 350 g mąki. Udały mi się dwa piękne, szczupłe, bardzo smaczne makowce. Do połowy tej masy makowej dałam dwa jajka malutkie. Do ciasta jedno jajo i jedno żółtko. Ciasto wałkuję na ok. 30 x 40 cm. Smaruję białkiem i zwijam wzdłuż dłuższego boku. Jeden nakłułam, drugiego nie icon_lol.gif Ale nie wpłynęło to na ciasto. Oba jednakowo się upiekły. icon_smile.gif Wyrastały 15 minut na blacie, 15 w 100 stopniach. Podkręciłam temperaturę do 170 stopni i piekły się 35 minut. 15 Z dolną grzałką, 20 bez. Ciasto wyszło bardzo cieniutkie, troszkę cienkie w stosunku do maku. Zobaczę jeszcze co chłop powie, ale dziś zrobię z 400 g mąki... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
Top
Bottom