Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aneth" data-source="post: 1638850" data-attributes="member: 32272"><p>Witam Szanowne Panie.</p><p>Od kilku dni wpadam tu dość często, a skoro piszę w tym właśnie wątku, łatwo się domyśleć, że piekłam ostatnio makowce(4). Czułam się jak nowicjuszka, bo od wielu lat tego nie robiłam i pierwszy z nich okazal się totalną klęską, zakalcem. Chciałabym tu zaznaczyć, że dawniej robiłam z powodzeniem wersję klasycznego, t.zn. drozdzowej strucli jak i krucho-drożdżowej prezentowanej przez Joannę. Zdecydowanie wolę tę drugą, chociaż wydaje mi się trudniejsza. Jakoś łatwiej mi się współpracuje z ciastem drożdżowym, ale ono nie ma tej śmietanowej delikatności, wilgotności krucho-drożdzowego.</p><p>Wyrzucając zakalca nie cierpiałam zbytnio, bo w lodówce miałam jeszcze dużo makowej masy. Zrobiłam ją z 1kg maku +200 gr mielonych migdałów + 200 gr mielonych orzechów + miód bakalie i Amaretto, a nawet dodałam Limoncello i śmietany kiedy masa okazała się zbyt gęsta. Pełen wypas! Uwielbiam robić ten krem! </p><p>Zrobiłam następne 2 strucle ale ze zwykłym drożdżowym i z bardzo dobrym rezultatem, ale wersja Joanny i Dziuni (chyba ten sam przepis) nie dawla mi spokoju. I w końcu zrozumiałam gdzie popełniłam błąd, a właściwie dwa błędy. Pierwszy, że należy postępować z nimi zupełnie odwrotnie bo kruche lubi zimne traktowanie, drożdżowe ciepłe. Nauczyłam się również, że tłuszcz zabija drożdże, a więc nie należy do rozczynu dodawać zbyt dużo śmietany. Teraz dodaję tylko troszeczkę mleka i cukru. </p><p>Zrobiłam czwartą z przepisu Joanny. Pełen sukces! I pomyślałam o pierwszej – Jaka to była pyszna porażka!</p><p>(zostało mi jeszcze masy makowej na jedną dużą struclę...)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aneth, post: 1638850, member: 32272"] Witam Szanowne Panie. Od kilku dni wpadam tu dość często, a skoro piszę w tym właśnie wątku, łatwo się domyśleć, że piekłam ostatnio makowce(4). Czułam się jak nowicjuszka, bo od wielu lat tego nie robiłam i pierwszy z nich okazal się totalną klęską, zakalcem. Chciałabym tu zaznaczyć, że dawniej robiłam z powodzeniem wersję klasycznego, t.zn. drozdzowej strucli jak i krucho-drożdżowej prezentowanej przez Joannę. Zdecydowanie wolę tę drugą, chociaż wydaje mi się trudniejsza. Jakoś łatwiej mi się współpracuje z ciastem drożdżowym, ale ono nie ma tej śmietanowej delikatności, wilgotności krucho-drożdzowego. Wyrzucając zakalca nie cierpiałam zbytnio, bo w lodówce miałam jeszcze dużo makowej masy. Zrobiłam ją z 1kg maku +200 gr mielonych migdałów + 200 gr mielonych orzechów + miód bakalie i Amaretto, a nawet dodałam Limoncello i śmietany kiedy masa okazała się zbyt gęsta. Pełen wypas! Uwielbiam robić ten krem! Zrobiłam następne 2 strucle ale ze zwykłym drożdżowym i z bardzo dobrym rezultatem, ale wersja Joanny i Dziuni (chyba ten sam przepis) nie dawla mi spokoju. I w końcu zrozumiałam gdzie popełniłam błąd, a właściwie dwa błędy. Pierwszy, że należy postępować z nimi zupełnie odwrotnie bo kruche lubi zimne traktowanie, drożdżowe ciepłe. Nauczyłam się również, że tłuszcz zabija drożdże, a więc nie należy do rozczynu dodawać zbyt dużo śmietany. Teraz dodaję tylko troszeczkę mleka i cukru. Zrobiłam czwartą z przepisu Joanny. Pełen sukces! I pomyślałam o pierwszej – Jaka to była pyszna porażka! (zostało mi jeszcze masy makowej na jedną dużą struclę...) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
Bottom