Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 399089" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Makowiec wg Zofii Nasierowskiej </strong> </p><p></p><p><strong>Ciasto: </strong> </p><p>50 dag mąki tortowej </p><p>6 dag drożdży (ja daję 5 dag)</p><p>10 dag cukru - pudru </p><p>1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany </p><p>20 dag masła </p><p>1 jajko </p><p>3 żółtka </p><p>otarta skórka z cytryny </p><p>1/2 utłuczonej laski wanilii </p><p>szczypta soli </p><p></p><p><strong>Masa makowa: </strong> </p><p>40 dag maku</p><p>1 l mleka </p><p>10 dag masła </p><p>1/2 szklanki miodu </p><p>20 dag cukru -pudru </p><p>3 jajka </p><p>50 ml rumu lub spirytusu </p><p>25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) </p><p>1/2 utłuczonej laski wanilii </p><p></p><p>Najpierw przygotować masę makową, potem - ciasto. </p><p>Zagotować mleko, włożyć opłukany mak, gotować 30 min. Odsączyć, zemleć dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z makiem. Na końcu wlać rum lub spirytus. </p><p></p><p>Przygotować ciasto: </p><p>Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć. </p><p>Pergamin wysmarować masłem. Zwinięte strucle przenieść na pergamin i włożyć do podłużnych blaszek. Wstawić do piekarnika ( 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut. </p><p></p><p></p><p>Przepis znalazłam wiele lat temu w Twoim Stylu. Makowce są naprawdę wyśmienite. I zawsze mi się udają. Do masy makowej dodaję dodatkowo 2 łyżki mąki, aby zapobiec jej kruszeniu po upieczeniu i zwykle robię ją z 500g maku.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47624[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47625[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47626[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 399089, member: 1024"] [B]Makowiec wg Zofii Nasierowskiej [/B] [B]Ciasto: [/B] 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży (ja daję 5 dag) 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii szczypta soli [B]Masa makowa: [/B] 40 dag maku 1 l mleka 10 dag masła 1/2 szklanki miodu 20 dag cukru -pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1/2 utłuczonej laski wanilii Najpierw przygotować masę makową, potem - ciasto. Zagotować mleko, włożyć opłukany mak, gotować 30 min. Odsączyć, zemleć dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło z miodem, dodać bakalie, mak, dokładnie wymieszać, smażyć ok. 10 minut. Zdjąć z ognia. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru, dodać do maku. Ubić pianę z białek, dodając resztę cukru, połączyć z makiem. Na końcu wlać rum lub spirytus. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć. Pergamin wysmarować masłem. Zwinięte strucle przenieść na pergamin i włożyć do podłużnych blaszek. Wstawić do piekarnika ( 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut. Przepis znalazłam wiele lat temu w Twoim Stylu. Makowce są naprawdę wyśmienite. I zawsze mi się udają. Do masy makowej dodaję dodatkowo 2 łyżki mąki, aby zapobiec jej kruszeniu po upieczeniu i zwykle robię ją z 500g maku. [ATTACH=full]47624[/ATTACH] [ATTACH=full]47625[/ATTACH] [ATTACH=full]47626[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Makowiec wg Zofii Nasierowskiej
Top
Bottom