- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Nie pieczone przez wiele lat, całkowicie zapomniane, dzisiaj wraca do moich łask, bo jest po prostu pyszne
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny ( tu była Kasia)
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek (z czubkiem) cukru pudru - (w zeszycie było napisane 250, ale ja uważam że to jest zbyt dużo)
6 jajek (żółtka i białka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Masa makowa: - ja jestem leń, więc użyłam masę makową z puszki o wadze 850 g
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszac razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawac na zmianę zółtka i mąkę, i na końcu śmietanę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodac sok z cytryny i jeszcze raz wymieszac. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z ciastem.
Na dno foremki (24 x 36) wyłożyc częśc ciasta (nie musi byc równo). Na ciasto , łyżką wyłozyc mak (ja układam do "kupkami"
. Na mak wyłożyc resztę ciasta, zatykając najpierw dziury pomiędzy kupkami maku. Co nieco rozsmarowac na maku.
Wstawiamy na około 50 - 60 minut, do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni.


Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny ( tu była Kasia)
250 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek (z czubkiem) cukru pudru - (w zeszycie było napisane 250, ale ja uważam że to jest zbyt dużo)
6 jajek (żółtka i białka osobno)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 cukier wanilinowy
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Masa makowa: - ja jestem leń, więc użyłam masę makową z puszki o wadze 850 g
Wykonanie:
Oba rodzaje mąki wymieszac razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawac na zmianę zółtka i mąkę, i na końcu śmietanę. Do dobrze wymieszanego ciasta dodac sok z cytryny i jeszcze raz wymieszac. Z białek ubic pianę i delikatnie połączyc z ciastem.
Na dno foremki (24 x 36) wyłożyc częśc ciasta (nie musi byc równo). Na ciasto , łyżką wyłozyc mak (ja układam do "kupkami"
Wstawiamy na około 50 - 60 minut, do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: