- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Małe placki z kurkami
1 kg ziemniaków
500 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
50 g masła
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz
tłuszcz do pieczenia (sklarowame masło)
1.Ziemniaki w łupinkach przez 10 minut gotujemy. Zalewamy zimną wodą . Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo boczek. Pietruszkę siekamy a kurki jeżeli małe to zostawiamy a większe przekrawamy na połowę.
3.Na patelni z masłem smażymy boczek (1 minutę) ,dodajemy boczek i kurki i dlaje smażymy (2 minuty).
4.Wszystko mieszamy z ziemniakami, jajkie, mąką, i pieruszką. Wszystko mocno solimy i pieprzymy.
5.Smażymy małe placki nas tłuszczu przez 2 minuty na średnim ogniu z obu ston. Po usmażeniu można posypać odrobiną pietruszki.
Ps1 Porcja na 4 osoby i zawieta tylko 335 kcal
Ps2 Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 07/2015
1 kg ziemniaków
500 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
50 g masła
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz
tłuszcz do pieczenia (sklarowane masło)
1.Ziemniaki w łupinkach przez 10 minut gotujemy. Zalewamy zimną wodą . Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo boczek. Pietruszkę siekamy a kurki jeżeli małe to zostawiamy a większe przekrawamy na połowę.
3.Na patelni z masłem smażymy boczek (1 minutę) ,dodajemy boczek i kurki i dalej smażymy (2 minuty).
4.Wszystko mieszamy z ziemniakami, jajkiem, mąką, i pietruszką. Wszystko mocno solimy i pieprzymy.
5.Smażymy małe placki nas tłuszczu przez 2 minuty na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu można posypać odrobiną pietruszki.
Ps1 Porcja na 4 osoby i zawieta tylko 335 kcal
Ps2 Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 07/2015

1 kg ziemniaków
500 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
50 g masła
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz
tłuszcz do pieczenia (sklarowame masło)
1.Ziemniaki w łupinkach przez 10 minut gotujemy. Zalewamy zimną wodą . Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo boczek. Pietruszkę siekamy a kurki jeżeli małe to zostawiamy a większe przekrawamy na połowę.
3.Na patelni z masłem smażymy boczek (1 minutę) ,dodajemy boczek i kurki i dlaje smażymy (2 minuty).
4.Wszystko mieszamy z ziemniakami, jajkie, mąką, i pieruszką. Wszystko mocno solimy i pieprzymy.
5.Smażymy małe placki nas tłuszczu przez 2 minuty na średnim ogniu z obu ston. Po usmażeniu można posypać odrobiną pietruszki.
Ps1 Porcja na 4 osoby i zawieta tylko 335 kcal
Ps2 Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 07/2015
1 kg ziemniaków
500 g kurek
1 cebula
100 g wędzonego boczku
1/2 pęczka natki pietruszki
50 g masła
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz
tłuszcz do pieczenia (sklarowane masło)
1.Ziemniaki w łupinkach przez 10 minut gotujemy. Zalewamy zimną wodą . Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Cebulkę kroimy w kostkę, tak samo boczek. Pietruszkę siekamy a kurki jeżeli małe to zostawiamy a większe przekrawamy na połowę.
3.Na patelni z masłem smażymy boczek (1 minutę) ,dodajemy boczek i kurki i dalej smażymy (2 minuty).
4.Wszystko mieszamy z ziemniakami, jajkiem, mąką, i pietruszką. Wszystko mocno solimy i pieprzymy.
5.Smażymy małe placki nas tłuszczu przez 2 minuty na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu można posypać odrobiną pietruszki.
Ps1 Porcja na 4 osoby i zawieta tylko 335 kcal
Ps2 Przepis pochodzi z czasopisma LandGenuss 07/2015