Malinowe parfait od a-krol-cookbook

serenkaja

Member
Wrz 2, 2009
34
0
0
Malinowe parfait od a-krol-cookbook

Link na oryginalny przepis

Na 4 porcję:
  • 300 g maliny
  • 150 g sera śmietankowego
  • 125 g śmietanki kremówki (33% lub więcej)
  • 150 g cukru pudru
Przygotowanie
1. Malinę mieszać z cukrem puder i ugnieść widelcem, potem przetrzeć przez sito aby pozbawić się od kostek.
2. Ser śmietankowy zbić mikserem. Oddzielnie ubić śmietankę i porządnie domieszać do sera śmietankowego. Dodać malinowe piure i zbić jeszcze raz.
3. Wyłożyć masę do kontenera dla zamrażania i postawić do zamrażalnej celi.
4. W miarę tego, jak masa będzie zamrażała się, kilka razy dostawać kontener i mieszać.
5. Kontener dostać z zamrażalnika za 5-10 minut przed podaniem.

Komentarze autora
Dla przygotowywania parfait lepiej wziąć mascarpone - wyjdzie bardziej śmietankowy smak. Również być może warto zmniejszyć ilość cukru.
Ponieważ robiłam parfait już wieczorem, wymieszać masę w trakcie zamrażania zdążyłam 3 razy - po jednym razie w ciągu godziny. Następnego dnia ostatecznie zastygło i było dosyć jednorodnej konsystencji - zapewne 3 razy wystarczyło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, i już mi się samoocena podniosła bo moje tłumaczenie jest mocno zblizone.
banana.gif

Deserek super wygląda i smakuje też napewno tak samo dobrze. A malinki nadal dostępne są. A potem mozna je będzie zastąpić czym innym pozostawiając inne składniki bez zmian.
Tylko nie jestem pewna czy u nas mozna wklejać nie swoje zdjęcia.
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Tak wygląda w moim wykonaniu. Całość ukręciłem w maszynce do robienia lodów.
Malinowe_parfait.JPG
Polecam.
 

Załączniki

  • Malinowe_parfait.JPG
    Malinowe_parfait.JPG
    242 KB · Wyświetleń: 0