- Wrz 2, 2009
- 34
- 0
- 0
Malinowe parfait od a-krol-cookbook
Link na oryginalny przepis
Na 4 porcję:
1. Malinę mieszać z cukrem puder i ugnieść widelcem, potem przetrzeć przez sito aby pozbawić się od kostek.
2. Ser śmietankowy zbić mikserem. Oddzielnie ubić śmietankę i porządnie domieszać do sera śmietankowego. Dodać malinowe piure i zbić jeszcze raz.
3. Wyłożyć masę do kontenera dla zamrażania i postawić do zamrażalnej celi.
4. W miarę tego, jak masa będzie zamrażała się, kilka razy dostawać kontener i mieszać.
5. Kontener dostać z zamrażalnika za 5-10 minut przed podaniem.
Komentarze autora
Dla przygotowywania parfait lepiej wziąć mascarpone - wyjdzie bardziej śmietankowy smak. Również być może warto zmniejszyć ilość cukru.
Ponieważ robiłam parfait już wieczorem, wymieszać masę w trakcie zamrażania zdążyłam 3 razy - po jednym razie w ciągu godziny. Następnego dnia ostatecznie zastygło i było dosyć jednorodnej konsystencji - zapewne 3 razy wystarczyło.
Link na oryginalny przepis
Na 4 porcję:
- 300 g maliny
- 150 g sera śmietankowego
- 125 g śmietanki kremówki (33% lub więcej)
- 150 g cukru pudru
1. Malinę mieszać z cukrem puder i ugnieść widelcem, potem przetrzeć przez sito aby pozbawić się od kostek.
2. Ser śmietankowy zbić mikserem. Oddzielnie ubić śmietankę i porządnie domieszać do sera śmietankowego. Dodać malinowe piure i zbić jeszcze raz.
3. Wyłożyć masę do kontenera dla zamrażania i postawić do zamrażalnej celi.
4. W miarę tego, jak masa będzie zamrażała się, kilka razy dostawać kontener i mieszać.
5. Kontener dostać z zamrażalnika za 5-10 minut przed podaniem.
Komentarze autora
Dla przygotowywania parfait lepiej wziąć mascarpone - wyjdzie bardziej śmietankowy smak. Również być może warto zmniejszyć ilość cukru.
Ponieważ robiłam parfait już wieczorem, wymieszać masę w trakcie zamrażania zdążyłam 3 razy - po jednym razie w ciągu godziny. Następnego dnia ostatecznie zastygło i było dosyć jednorodnej konsystencji - zapewne 3 razy wystarczyło.
Ostatnią edycję dokonał moderator: