Malinowe "cudo", czyli

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
t.m11.JPG

Składniki:

Biszkopt:

• 4 jajka (raczej duże)
• 1/3 szklanki mąki tortowej
• ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki kako
• ¾ - 1 szklanki cukru
• 2 łyżki oleju
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mus malinowy:

• 2 opakowania malin (tam jest chyba po 300g)
• ¾ - 1 szklanki cukru
• 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36%
• 1,5 – 2 łyżek żelatyny (przy 1,5 łyżce mus jest bardzo delikatny i dłużej masa się ścina)

Ganach czekoladowy

• 200 g czekolady o 70% zawartości kakao
• 200 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki masła

Do nasączenia:

• ¾ szklanki ciepłej wody
• 2 łyżki cukru
• Sok z ½ cytryny
• 30 – 50 ml spirytusu

Wykonanie:

Biszkopt i maliny najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Pierwszego dnia:

Biszkopt: jajka z cukrem ubić na puszystą i gęstą masę, dodając po koniec ubijania 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie mieszamy razem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

Mus malinowy: Maliny zasypać cukrem w rondlu i ustawić na małym ogniu. Od momentu zagotowania, gotować ok. 5 minut a następnie przetrzeć przez gęste sito. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Drugiego dnia:
Biszkopt przeciąć na dwa baty. Przygotować poncz, mieszając wszystkie jego składniki. Blat spodni nasączyć połową płynu i ułożyć w tortownicy o średnicy 28cm. .
Ganache: Czekoladę połamać na małe kawałki i wrzucić do miseczki. Dodać masło i kremówkę a następnie rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej. Połową posmarować nasączony blat biszkoptu.
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Do ubitej dodać przetarte maliny (zostawić trochę aby połączyć z żelatyną) i wymieszać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek przetartych malin i energicznie wymieszać a następnie połączyć z musem śmietanowo-malinowym.
Ok. 1/3 musu wyłożyć na ganache a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtarzamy czynności: nasączyć, posmarować resztą ganche i wyłożyć resztą musu, zapełniając od razu przestrzeń pomiędzy tortem a bokami tortownicy.
Wstawić do lodówki , do schłodzenia na kilka godzin.

t.m19.JPG

Załączniki

• t.m11.JPG
    t.m11.JPG
    101.3 KB · Wyświetleń: 0
  • t.m19.JPG
    t.m19.JPG
    106.3 KB · Wyświetleń: 0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Dziękuje
icon_smile.gif

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
O matko jakie cudo
mniam.gif

Będę robić na urodziny córci- 18 pażdziernika
icon_mrgreen.gif
.
Hania-prawie trzylatka-uwielbia wszystko różowe
dump.gif
, więc na pewno Jej się spodoba, a mama już wyobraża sobie ten boski smak- maliny i czekolada........oj........

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zebrac sie nie potrafie w sobie i bedzie jutro, dzis mam ogolnego leniwca w czterech literach ... ale wszystkie skladniki sa w gotowosci .

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Juz gotowe, jutro sfoce, nie jest takie ladne jak Twoje, ale smaczne i nastepnym razem zrobie z jasnym biszkoptem bo mnie jakos te ciemne nie smakuja.
No i jak pisalam wczesniej mam jerzynowe "cudo"
icon_smile.gif
Dziekuje za przepis
cvety.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
jeżynowe cudo, pewnie jest dużo ciemniejsze niż to malinowe i kolorystycznie na pewno bedzie lepiej wyglądać z jasnym biszkoptem. Ale mnie maliny jakoś tak wyjątkowo kojarzą się z czekoladą, to i biszkopt ciemny umodziłam . No i do tego ten kontrast. Różowy (normalnie to nie znoszę różowego koloru) i brązowy,

Bardzom ciekawa jak będzie Ci smakowało ciasto
lecker.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Krysiu, czy myslisz,ze mozna taką masę przykryć masą cukrową? i zrobic tort w stylu angielskim? ja juz szukam na komunię
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
W temacie mas cukrowych to ja na pewno Ci nie pomogę. Sama nie robię tortów, bo nie mam i takiej potrzeby a i talentów ku temu też mi brak. A same torty "angielskie" to bardzo lubię podziwuiac ale na zdjęciach a nie na talerzyku
icon_wink.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Doruśka @ 1 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1031524Krysiu, czy myslisz,ze mozna taką masę przykryć masą cukrową? i zrobic tort w stylu angielskim? ja juz szukam na komunię
icon_smile.gif
gruebel_2.gif
ja mysle, ze za delikatny na mase cukrowa i krem nie wytrzyma pod ciezarem masy.

Krysiu torcik jest pyszny, fakt przez jezyny znacznie ciemniejszy. Calosc wyszla ciemna u Ciebie wyglada znacznie lepiej. Bede go robila czesciej, bo fajne polaczenie smakowe wychodzi z owocami i granachem czekoladowym. A ten ciemny biszkopt...ja poprostu zwolenniczka jasny jestem tylko tyle ;)

PS. ide zgrac zdjecie moich wypocin
icon_smile.gif

Prosze bardzo:

1.jpg

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
dzieki Moni, ja sie tak dopytuję wzgledem toru na komunię ;) pewnie zrobię samą masę czekoaldową
icon_sad.gif
Krysiu masz jakaś w zanadrzu?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
index.php?act=findpost&pid=1031609dzieki Moni, ja sie tak dopytuję wzgledem toru na komunię ;) pewnie zrobię samą masę czekoaldową
icon_sad.gif
Krysiu masz jakaś w zanadrzu?
ja nie, ale dziewczyny poleciły Ci super przepisy. I jeden i drugi wygląda niesamowicie apetycznie. Sama miała bym mola który teraz robić.

Moni, bardzo się cieszę, że ciasto Ci posmakowało. I tak jak myślałam, masa jeżynowa jest zdecydowanie ciemniejsza od malinowej. W takim przypadku, tylko jasny biszkopt. A ganache z białej czekolady wtedy.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Dzięki
icon_smile.gif

przepraszam Krysiu za zaśmiecanie, ale Twój tez zrobie tort - moja rodzina postanowiła,ze zamiast prezentów ode mnie każdemu mam tort robic na urodziny , szlag by trafił! wiec bedę tetować, a przy okazji te kremy wypróbuję
icon_smile.gif
)

aaaa i jeszcze- myślisz,ze mogę użyć mrożonych malin?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
index.php?act=findpost&pid=1031664Dzięki
icon_smile.gif

przepraszam Krysiu za zaśmiecanie, ale Twój tez zrobie tort - moja rodzina postanowiła,ze zamiast prezentów ode mnie każdemu mam tort robic na urodziny , szlag by trafił! wiec bedę tetować, a przy okazji te kremy wypróbuję
icon_smile.gif
)

aaaa i jeszcze- myślisz,ze mogę użyć mrożonych malin?
spokojnie możesz użyć mrożonych malin. Jedynie daj 2 łyżki żelatyny i troszeczkę dłużej odparuj przecier

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Krystyna9 @ 1 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1031628ja nie, ale dziewczyny poleciły Ci super przepisy. I jeden i drugi wygląda niesamowicie apetycznie. Sama miała bym mola który teraz robić.

Moni, bardzo się cieszę, że ciasto Ci posmakowało. I tak jak myślałam, masa jeżynowa jest zdecydowanie ciemniejsza od malinowej. W takim przypadku, tylko jasny biszkopt. A ganache z białej czekolady wtedy.
awiesz Krysiu, ze mnie bardzo zasmakowal ten z ciemna czekolada i raczej tylko ten bede robic. Strasznie zainspirowalas mnie tym przepisem, znalazlam jeszcze jagody w zamrazalniku i nastepnym razem wyprobuje z nimi zrobic mase
icon_smile.gif
Mezowi tez smakowalo i zjedlismy we dwojke juz prawie cale
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy