- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Składniki na 4 porcje
Maliny:
300 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sok z ½ pomarańczy
Beza:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki octu (użyłyśmy jabłkowego)
Maliny wrzucić do garnuszka, wsypać cukier, wlać kilka kropel wody. Gotować aż cukier się rozpuści a maliny będą miękkie.
Skrobię rozrobić w soku pomarańczowym.
Wlać do malin, wymieszać.
Całość musi nieco zgęstnieć
Beza: zrobić bezę
Ubić białka z cukrem, pod koniec wlać ocet i wsypać skrobię.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Do niedużych żaroodpornych naczyń wlać kilka łyżek malinowego sosu, przykryć czapeczką z bezy
Piec 30 minut.
przepis pochodzi z Kids' cooking for health
Maliny:
300 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sok z ½ pomarańczy
Beza:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki octu (użyłyśmy jabłkowego)
Maliny wrzucić do garnuszka, wsypać cukier, wlać kilka kropel wody. Gotować aż cukier się rozpuści a maliny będą miękkie.
Skrobię rozrobić w soku pomarańczowym.
Wlać do malin, wymieszać.
Całość musi nieco zgęstnieć
Beza: zrobić bezę
Ubić białka z cukrem, pod koniec wlać ocet i wsypać skrobię.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Do niedużych żaroodpornych naczyń wlać kilka łyżek malinowego sosu, przykryć czapeczką z bezy
Piec 30 minut.
przepis pochodzi z Kids' cooking for health
