Maliny pod bezową kołderką

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Składniki na 4 porcje


Maliny:
300 g mrożonych malin
2 łyżki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sok z ½ pomarańczy

Beza:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki octu (użyłyśmy jabłkowego)

Maliny wrzucić do garnuszka, wsypać cukier, wlać kilka kropel wody. Gotować aż cukier się rozpuści a maliny będą miękkie.
Skrobię rozrobić w soku pomarańczowym.
Wlać do malin, wymieszać.
Całość musi nieco zgęstnieć

Beza: zrobić bezę :D
Ubić białka z cukrem, pod koniec wlać ocet i wsypać skrobię.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Do niedużych żaroodpornych naczyń wlać kilka łyżek malinowego sosu, przykryć czapeczką z bezy
Piec 30 minut.

przepis pochodzi z Kids' cooking for health

fUVJpRtev6WFyr17mX.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy