Małosolne ogórki "na sucho"

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,845
113
1knyga_002.jpg

6 ogórków
1 płaska lyżka soli
6 ząbków czosnku
1 pęczek kopru
1 mała ostra papryczka (fakultatywnie)

Ogórki oczyścić, przekroić na połowę. Czosnek i koper posiekać, paprykę pokroić, wszystko złożyć do słoika (wiem, że robią takie ogórki i w plastykowym woreczku
icon_smile.gif
ale ja wolę w sloiku
icon_smile.gif
)))) wsypać sól i wstrząsnąć słoik, po jakimś czasie jeszcze raz. Po 30 min ogórki gotowe
daumen.gif


Oryginal TU
 

Załączniki

  • 1knyga_002.jpg
    1knyga_002.jpg
    49.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,080
399
83
O, Rany! jakie fajne i szybkie!
Aż kupię dzisiaj ogórki, żeby je zrobić.
Kiedyś robiłam podobne: ogórki, koperek, czosnek i chyba nic się nie zalewało... Smaczne były...
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,845
113
Moniko, no wlasnie - bardzo szybkie
icon_smile.gif


Skanna, i ja lecę
icon_smile.gif


Esteral, wlasnie tak, moga byc i na jutro, ale dkluzej bym ich nie przechowywala.

CYTATPopraw w temacie błąd ortograficzny
tylko ze nie moge...w tym wypadku jestem zdana na laske moda....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Esteral

Member
Lis 5, 2008
131
0
0
Dzięki za odpowiedź. Jutro zrobię je na obiad
icon_biggrin.gif

Już wiem, że nie powinnam zwracać Ci uwagi na błąd. Sorki
icon_redface.gif
Ale ja w dobrej wierze !
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,845
113
Jak najbardziej mozna zwracac uwage
icon_smile.gif

anbetung.gif
Uprzejmie prosze moderatora o sprawienie bledu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Ja też zrobiłam, ale moje wyszły tak słone, że nie nadawały się do zjedzenia. Pewnie mam za dużą łyżkę, albo sól była za słona.
icon_wink.gif

Próbowałam po 30', tak jak w przepisie. Zdecydowanie wolę małosolne robione metodą tradycyjną.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,845
113
MoniaK, no to fajnie
icon_smile.gif

hazo, no szkoda,... teraz robilam w ilosciach hurtowych to tez soli dalam znacząco, no i nie wiem... ja uzywam tylko grubej soli lub morska? Moze ta ekstrasol nie nadaje sie?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Ja użyłam drobnoziarnistej soli morskiej. Pewnie gruba byłaby lepsza, bo nie rozpuszcza się tak szybko.
gruebel_2.gif

A czy Wasze ogórki też zrobiły się "miękkawe"? Robione tradycyjnie są zazwyczaj twarde, a te po pół godzinie i 3 krotnym potrząsaniu były lekko sflaczałe.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Moje są pyszne. Ale po lekturze wątku dałam niepełną łyżkę soli gruboziarnistej tylko. I po pół godzinie wlałam łyżkę octu, bo ja lubię, jak ogórki są kwaskowate. Pycha.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy