- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Monkey bread za http://gourmeted.com/2010/09/15/monkey-bread/ - cudne zdjęcia, przepis uproszczony.
50g roztopionego masła
275ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
opakowanie suchych drożdży
400g mąki
2 łyżeczki soli (mam tu wątpliwości)
niepełna szklanka brązowego cukru (miałam dark muscovado)
2 łyżeczki cynamonu
100g topionego masła
Wymieszać stopione masło, mleko, cukier i drożdże. Odstawić na chwilę. W tym czasie w misce wymieszać mąkę i sól. Połączyć składniki mokre z suchymi i wyrabiać hakami przez ok 7 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Wymieszać cukier z cynamonem i stopić masło- w osobnych miseczkach.
Odrywać kawałki wyrośniętego ciasta i formować kulki o średnicy circa 2 cm. Wrzucać kulki do masła, wyjmować widelcem, tak aby nadmiar masła odciekł, obtaczać w cukrze z cynamonem i wrzucać do formy (miałam tortownicę 20cm z wkładem kominowym, chyba była trochę za niska, bo mi kilka kulek nawiało z formy i narobiło dymu). Na koniec posypać resztką cukru (o ile zostanie), masłem raczej nie polewać (ja polałam i to była już przesada).
Odstawić do podrośnięcia. Piec ok 35 minut w 175C.
Podawać ciepłe. Można podgrzewać w mikrofalówce.

50g roztopionego masła
275ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
opakowanie suchych drożdży
400g mąki
2 łyżeczki soli (mam tu wątpliwości)
niepełna szklanka brązowego cukru (miałam dark muscovado)
2 łyżeczki cynamonu
100g topionego masła
Wymieszać stopione masło, mleko, cukier i drożdże. Odstawić na chwilę. W tym czasie w misce wymieszać mąkę i sól. Połączyć składniki mokre z suchymi i wyrabiać hakami przez ok 7 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Wymieszać cukier z cynamonem i stopić masło- w osobnych miseczkach.
Odrywać kawałki wyrośniętego ciasta i formować kulki o średnicy circa 2 cm. Wrzucać kulki do masła, wyjmować widelcem, tak aby nadmiar masła odciekł, obtaczać w cukrze z cynamonem i wrzucać do formy (miałam tortownicę 20cm z wkładem kominowym, chyba była trochę za niska, bo mi kilka kulek nawiało z formy i narobiło dymu). Na koniec posypać resztką cukru (o ile zostanie), masłem raczej nie polewać (ja polałam i to była już przesada).
Odstawić do podrośnięcia. Piec ok 35 minut w 175C.
Podawać ciepłe. Można podgrzewać w mikrofalówce.