- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
ciasto
50 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny
3 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić ciasto siekane. Podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na blachę posmarować dżemem i posypać siekanymi orzechami. Na to zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Upiec .
Na drugą blachę wyłożyć kolejną część ciasta, posmarować makiem i przykryć ostatnią też schłodzoną częścią ciasta.
mak
2 skl. maku sparzyć i 2 razy zmielić.
dodać ubitą piane z 4 białek z 1 szkl. cukru.
dodać zapach migdałowy.
masa kawowa
4 żółtka
3 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka (nie całe)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. kawy cappucino
Utrzeć żółtka z cukrami. W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić. Utrzeć margarynę i nie przerywając ucierania dodawać ostudzone budynie po 1 łyżce. Do kremu dodać powoli kawę
(do 1/2 szkl. kawy wlać trochę wrzątku – by powstała papka i ostudzić). Następnie przełożyć placek. Upieczone placki przełożyć masą kawową tak aby makowy placek był na górze.
Można polać polewą lub lukrem.
To moje ulubione bożonarodzeniowe ciasto.
Jest bardzo słodkie, ale cukier można dozować, wedle indywidualnego gustu.
50 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny
3 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zrobić ciasto siekane. Podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na blachę posmarować dżemem i posypać siekanymi orzechami. Na to zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Upiec .
Na drugą blachę wyłożyć kolejną część ciasta, posmarować makiem i przykryć ostatnią też schłodzoną częścią ciasta.
mak
2 skl. maku sparzyć i 2 razy zmielić.
dodać ubitą piane z 4 białek z 1 szkl. cukru.
dodać zapach migdałowy.
masa kawowa
4 żółtka
3 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka (nie całe)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. kawy cappucino
Utrzeć żółtka z cukrami. W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić. Utrzeć margarynę i nie przerywając ucierania dodawać ostudzone budynie po 1 łyżce. Do kremu dodać powoli kawę
(do 1/2 szkl. kawy wlać trochę wrzątku – by powstała papka i ostudzić). Następnie przełożyć placek. Upieczone placki przełożyć masą kawową tak aby makowy placek był na górze.
Można polać polewą lub lukrem.
To moje ulubione bożonarodzeniowe ciasto.
Jest bardzo słodkie, ale cukier można dozować, wedle indywidualnego gustu.