Marchew z nerkowcami i pomarańczami

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Przepis pochodzi z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla. Niedługo przepiszę chyba całą książkę
fiesgrins.gif

Na 2 porcje:

50 g nerkowców
1 łyżeczka kuminu (w ziarnach)
2 pomarańcze
2-3 spore marchewki
ocet jabłkowy
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz

Orzechy rzucić na średnio rozgrzaną suchą patelnię i prażyć często mieszając przez około 5 minut. Mają się lekko przyrumienić. W ostatniej minucie dodać ziarna kuminu. Odstawić do ostudzenia.

Skórkę z pomarańczy zetrzeć, odłożyć na bok. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki wycinając wszystkie błonki (usunęłam tylko z grubsza i kroiłam raczej byle jak). Powstały przy okazji sok wlać do naczynia z pomarańczami. Dodać skórkę.

Marchewki pokroić w zapałki (następnym razem część zetrę na grubej tarce) i połączyć z pomarańczami. Dodać chlust oliwy/oleju, kilka kropli octu, sól, świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać i posypać orzechami z kuminem.

1_DSC_1920.JPG

Załączniki

• 1_DSC_1920.JPG
    1_DSC_1920.JPG
    290.8 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Yrsa, to testuj i się dziel książka co? Ja jako analfabeta językowy z książki pożytek zerowy ,ale z takich postów to pożytek ogromny
a wiesz ,że u mnie znowu twoje falafel?To chyba już nałóg bo raz w na 2 tygodnie mus u mnie zrobić
anbetung.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Dobra, na dniach będą kolejne
icon_biggrin.gif

Falafel też za mną chodzi. Przypomniało mi się, że miałam Ci podać różne wariacje na temat. W tym tygodniu nadrobię.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy