- Sty 3, 2009
- 28,005
- 2,348
- 113
Przepis pochodzi z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla. Niedługo przepiszę chyba całą książkę
Na 2 porcje:
50 g nerkowców
1 łyżeczka kuminu (w ziarnach)
2 pomarańcze
2-3 spore marchewki
ocet jabłkowy
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
Orzechy rzucić na średnio rozgrzaną suchą patelnię i prażyć często mieszając przez około 5 minut. Mają się lekko przyrumienić. W ostatniej minucie dodać ziarna kuminu. Odstawić do ostudzenia.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć, odłożyć na bok. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki wycinając wszystkie błonki (usunęłam tylko z grubsza i kroiłam raczej byle jak). Powstały przy okazji sok wlać do naczynia z pomarańczami. Dodać skórkę.
Marchewki pokroić w zapałki (następnym razem część zetrę na grubej tarce) i połączyć z pomarańczami. Dodać chlust oliwy/oleju, kilka kropli octu, sól, świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać i posypać orzechami z kuminem.

Na 2 porcje:
50 g nerkowców
1 łyżeczka kuminu (w ziarnach)
2 pomarańcze
2-3 spore marchewki
ocet jabłkowy
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
Orzechy rzucić na średnio rozgrzaną suchą patelnię i prażyć często mieszając przez około 5 minut. Mają się lekko przyrumienić. W ostatniej minucie dodać ziarna kuminu. Odstawić do ostudzenia.
Skórkę z pomarańczy zetrzeć, odłożyć na bok. Pomarańcze obrać, pokroić na cząstki wycinając wszystkie błonki (usunęłam tylko z grubsza i kroiłam raczej byle jak). Powstały przy okazji sok wlać do naczynia z pomarańczami. Dodać skórkę.
Marchewki pokroić w zapałki (następnym razem część zetrę na grubej tarce) i połączyć z pomarańczami. Dodać chlust oliwy/oleju, kilka kropli octu, sól, świeżo mielony pieprz. Dobrze wymieszać i posypać orzechami z kuminem.
