- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
~ Marchewkę wybieram zdrową, dużą i prostą. Gotuję ją al dente, w dużym garnku z lekko osoloną wodą, bez obierania.
~ Ugotowaną i lekko ostygniętą marchewkę obieram i kroję w kostkę (kratką do sałatek).
~ Sporą ilość cebuli kroję w kosteczkę i duszę w dużej ilości oleju z dodatkiem 2-3 liści laurowych oraz 10 ziarenkami ziela angiels., doprawiając odrobiną soli, maggi i dużą ilością pieprzu.
~ Kiedy cebula jest miękka, dodaję marchewkę, mieszam i doprawiam ostatecznie do smaku - pieprzem, solą, vegetą, ew.czosnkiem granulowanym.
~ Można również dodać łyżkę (do smaku) koncentratu pomidorowego... ale ja wolę kanapkę z taką marchewką posmarować po wierzchu koncentratem pomidorowym.
**************************************************************************
~ smakuje na zimno - na bagietce, kanapce z masełkiem lub na ciepło, jako dodatek do smażonej ryby czy mięsa.
~ ja lubię na zimno (z lodówki) na kanapce z masełkiem... wierzch smaruję dobrym koncentratem pomidorowym...
~ Ugotowaną i lekko ostygniętą marchewkę obieram i kroję w kostkę (kratką do sałatek).
~ Sporą ilość cebuli kroję w kosteczkę i duszę w dużej ilości oleju z dodatkiem 2-3 liści laurowych oraz 10 ziarenkami ziela angiels., doprawiając odrobiną soli, maggi i dużą ilością pieprzu.
~ Kiedy cebula jest miękka, dodaję marchewkę, mieszam i doprawiam ostatecznie do smaku - pieprzem, solą, vegetą, ew.czosnkiem granulowanym.
~ Można również dodać łyżkę (do smaku) koncentratu pomidorowego... ale ja wolę kanapkę z taką marchewką posmarować po wierzchu koncentratem pomidorowym.
**************************************************************************
~ smakuje na zimno - na bagietce, kanapce z masełkiem lub na ciepło, jako dodatek do smażonej ryby czy mięsa.
~ ja lubię na zimno (z lodówki) na kanapce z masełkiem... wierzch smaruję dobrym koncentratem pomidorowym...