Marchewki (rurki) z ciasta francuskiego z twarożkiem ziołowym

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pomysł zamienienia rurek w marchewki z bloga Pikantna Słodycz.Nadzienie moje.

marchewki.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 serki twarogowe kanapkowe typu almette, razem ok. 300 g
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

koperek do imitacji marchewkowej natki

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Z jednego ciasta wychodzi 12 rurek. Paski ciasta nawijać dość ścisło na foremki, tak, by między ciastem nie było przerw, przez które będzie widać foremkę. Rurki smarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 15 min w 200 st, aż będą rumiane. Wyjąć, odstawić do wystudzenia, a następnie zdjąć z foremek.

W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając serki z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz koperkiem, solą i pieprzem.

Zimne rurki napełniać nadzieniem za pomocą szprycy. W każdą od szerszej strony zatknąć po gałązce koperku.

Przechowywać w lodówce.

DSC_1258.JPG


Metalowe foremki do pieczenia rurek. Moje mają długość 12 cm.
 

Załączniki

  • marchewki.JPG
    marchewki.JPG
    120 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy