- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pomysł zamienienia rurek w marchewki z bloga Pikantna Słodycz.Nadzienie moje.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 serki twarogowe kanapkowe typu almette, razem ok. 300 g
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
koperek do imitacji marchewkowej natki
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Z jednego ciasta wychodzi 12 rurek. Paski ciasta nawijać dość ścisło na foremki, tak, by między ciastem nie było przerw, przez które będzie widać foremkę. Rurki smarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 15 min w 200 st, aż będą rumiane. Wyjąć, odstawić do wystudzenia, a następnie zdjąć z foremek.
W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając serki z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz koperkiem, solą i pieprzem.
Zimne rurki napełniać nadzieniem za pomocą szprycy. W każdą od szerszej strony zatknąć po gałązce koperku.
Przechowywać w lodówce.
Metalowe foremki do pieczenia rurek. Moje mają długość 12 cm.

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
2 serki twarogowe kanapkowe typu almette, razem ok. 300 g
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
koperek do imitacji marchewkowej natki
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pociąć na wąskie paski. Z jednego ciasta wychodzi 12 rurek. Paski ciasta nawijać dość ścisło na foremki, tak, by między ciastem nie było przerw, przez które będzie widać foremkę. Rurki smarować za pomocą pędzla rozmąconym jajkiem.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec ok. 15 min w 200 st, aż będą rumiane. Wyjąć, odstawić do wystudzenia, a następnie zdjąć z foremek.
W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając serki z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz koperkiem, solą i pieprzem.
Zimne rurki napełniać nadzieniem za pomocą szprycy. W każdą od szerszej strony zatknąć po gałązce koperku.
Przechowywać w lodówce.
Metalowe foremki do pieczenia rurek. Moje mają długość 12 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: