Marchewkowo-batatowa zupa

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Zrobilam dzis na obiad, pyszna jest wiec wpisuje.

oliwa z oliwek
1 duza cebula, poesiekana
4 zabki czosnku, zmiazdzone
1 sucha czerwona papryczka chilli
1 lyzeczka mielonego kuminu
2 lyzeczki mielonej kolendry
maly kawalek imbiru
4 spore marchewki, pokrojone w talarki
1 litr wywaru/rosolu warzywnego/drobiowego
1 duzy slodki ziemniak, pokrojony na male kawalki
6 czubatych lyzek posiekanej kolendry
sol pieprz
1 duza puszka ciecierzycy, odsaczona
sok z cytryny


Na rozgrzanej oliwie podsmazylam cebulke i gdy zmiekla dodalam czosnek, przesmazylam krotko, wsypalam przyprawy i chilli, starty imbir. Gdy zapachnialy dorzucilam pokrojona w talarki marchew, zmniejszylam ogien, garnek nakrylam pokrywka i dusilam az warzywa staly sie miekkie. Wtedy dodalam kawalki slodkiego ziemniaka i 3 lyzki kolendry, wywar. Zwiekszylam ogien i gotowalam wszystko ok 10 min, az ziemniaki zmiekly. Zblendowalam, doprawilam sola, pieprzem, sokiem z cytryny. Do zupy wsypalam ciecierzyce. Wszystko doprowadzilam ponownie do wrzenia. Przed podaniem posypalam pozostala kolendra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Kurczę, batata nie mam. Ale chyba jutro popełnię ze zwykłym kartoflem. A co!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pewnie, czemu nie. Moze byc nawet bez ziemniakow, dorzuc polowe ciecierzycy wczesniej, zblenduj z marchewka, a polowe jak w przepisie. Na pewno bedzie pyszna.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
tatter -ja odradzałabym. bataty, czyli sł0ekie ziemniaki, to zupełnie inny smak' A zupa z Twojego przepisu jest doskonała. Pozdrawiam
daumen.gif
.
Agatko - bgtt5y są już teraz w każdym sklepie. Ja je bardzo lubię i trudzę się codziennie, obierając i krojąc te wielkie, twarde bulwy. Ale póżniej mam frajdę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Oj zapomniałam wpisać, że zrobiłam.
Bez ciecierzycy, a samą zupę niezbyt dokladnie zmiksowałam więc nie była gładka.
Nie robiłam na wywarze więc do gara wrzuciłam też jedną pietruszkę i kawałek pora.

Będą powtórki bo bardzo nam smakuje
icon_smile.gif


Dodam też puszkę pomidorów i mleka kokosowego jako wariację. Powinno być smaczne.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (seniorka @ 1 Mar 2015, 21:39 ) index.php?act=findpost&pid=1565807tatter -ja odradzałabym. bataty, czyli sł0ekie ziemniaki, to zupełnie inny smak' A zupa z Twojego przepisu jest doskonała. Pozdrawiam
daumen.gif
.
Agatko - bgtt5y są już teraz w każdym sklepie. Ja je bardzo lubię i trudzę się codziennie, obierając i krojąc te wielkie, twarde bulwy. Ale póżniej mam frajdę.
seniorko, zgadzam sie - slodkie ziemniaki roznia sie od zwyklych ogromnie, w smaku i wygladzie. Jadam je od wielu, wielu lat, ba nawet uprawiam co roku w ogrodzie. Jest kilka odmian i jedne mozna obrac latwo, inne rzeczywiscie maja gruba twarda skorke. Wszystkie na surowo sa raczej twarde i zdecydowanie kroi sie je trudniej niz ziemniaki zwyczajne. Nie zgodze sie jednak co do ich wykorzystania, w mojej kuchni czesto stosuje zamiennie, bez ujmy dla dania, jak w ostatnio dyskutowanej Shepherd's Pie. Odpisujac agatce, chodzilo mi raczej o to, ze zupa bedzie nadal smaczna, choc juz nie taka sama, ze zwyklymi ziemniakami, podobnie jak bez ciecierzycy, z ciecierzyca etc. Wg mnie kazdy przepis mozna adaptowac do wlasnych potrzeb, smakow, zwyczajow. Moze przy tym danie traci na autentycznosci, ale chyba wlasnie w kulinariach o to chodzi aby nieustannie tworzyc cos nowego. Gdybysmy sztywno trzymali sie kazdej receptury, na samym cinie, mielibysmy moze ze sto przepisow, a nie z tysiac czy dwa, trzy... (wlasciwie, ile mamy przepisow na forum, ktos wie?)


QUOTE (.agatka. @ 1 Mar 2015, 21:41 ) index.php?act=findpost&pid=1565808Oj zapomniałam wpisać, że zrobiłam.
Bez ciecierzycy, a samą zupę niezbyt dokladnie zmiksowałam więc nie była gładka.
Nie robiłam na wywarze więc do gara wrzuciłam też jedną pietruszkę i kawałek pora.

Będą powtórki bo bardzo nam smakuje
icon_smile.gif


Dodam też puszkę pomidorów i mleka kokosowego jako wariację. Powinno być smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Rano dziś nastawiłam znowu, nie miksowalam z braku czasu. Po pracy więc zmiksuję i dodam pomidory i mleczko.
Doniosę co wyszło
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
tatter, zgadzam się z Tobą co do słowa, ale zakochałam się w batatach i bronię ich smaku jak niepodległości. Pozdrowienia
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ide sprawdzic czy mam ciecierzyce czy mussze zlapac puszke
icon_smile.gif

Nie wiem jak dziecko. Fasole nauczylam go jesc, ale ciecierzycy ciagle nie lubi.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Pyszna zupa
mniam.gif
Zrobiłam również dodatkowo z modyfikacją - zamiast marchewki dodałam puszkę pomidorów, polecam bardzo i w takiej wersji! Dziękuję za przepis!
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Swietnie. Ciesze sie, ze smakowala. Pomidory do dobry pomysl. Ja mam w planach zolte papryki zamiast marchewki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Już po raz kolejny robiłam tę pyszną zupę
icon_smile.gif

Jak nam zostaje połowa, to dodaję puszkę pomidorów i mleko kokosowe do smaku. Mleko mam w kartonie więc leję na oko
icon_wink.gif
pewnie ze szklankę. Wszystko razem zagotowuję i miksuję. Też pyszne
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Dziś u mnie, z cukinią i paseczkami piersi z kurczaka, z mlekiem kokosowym. Nie miksowałam. Starczy za cały obiad. Wielkie mniam
icon_smile.gif
.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Jeszcze parę wykonań i zupa stanie się zupełnie inną zupą, ja tez ciągle coś do niej dokładam, tylko nie miksuję. Aż dziwne, że dalej pozostaje pyszną zupą.
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,364
357
83
Zupa zrobiona i zjedzona. Bardzo nam smakowała. Będziemy powtarzać.
Nie miałam siekanej kolendry, więc nie dałam. I teraz widzę, że zapomniałam o soku z cytryny.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Dzięki za przypomnienie, zrobię w weekend. :) Kolendry na ogól nie daję, bo nie przepadam za nią i miewam rzadko, ale natka pietruszki też jest dobra. :)
 

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
458
489
63
O, tez się cieszę, że wykopałyście tę zupę. U mnie bardzo lubiana. Mam wszystkie składniki i jutro zrobię. Jedyna modyfikacja to taka, że ciecierzycę dodaję upieczoną na chrupko w ostrych przyprawach. No i zamiast kolendry natka pietruszki.