Marmolada gruszkowo-winogronowa

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Marmolada gruszkowo-winogronowa

1 kg oczyszczonych gruszek
200 ml gęstego soku z ciemnych winogron
1 cytryna
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Winogrona rozgnieść, zagotować, przetrzeć przez sito.
Cytrynę umyć, sparzyć, cienko obrać ze skórki, wycisnąć sok.
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki wymieszać z sokiem z winogron i 2 łyżkami soku z cytryny, włożyć skórkę z cytryny i rozgotować. Przestudzić, wyjąć skórkę, zmiksować, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na małym ogniu często mieszając do odpowiedniej gęstości (gotowałam chyba około godziny - można na raty).
Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować.

wychodzi ok. 850 ml