Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marmolada gruszkowo-winogronowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 5602" data-attributes="member: 108"><p>Marmolada gruszkowo-winogronowa </p><p></p><p>1 kg oczyszczonych gruszek </p><p>200 ml gęstego soku z ciemnych winogron </p><p>1 cytryna </p><p>1 szklanka cukru </p><p>1 łyżeczka cukru waniliowego </p><p></p><p>Winogrona rozgnieść, zagotować, przetrzeć przez sito. </p><p>Cytrynę umyć, sparzyć, cienko obrać ze skórki, wycisnąć sok. </p><p>Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki wymieszać z sokiem z winogron i 2 łyżkami soku z cytryny, włożyć skórkę z cytryny i rozgotować. Przestudzić, wyjąć skórkę, zmiksować, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na małym ogniu często mieszając do odpowiedniej gęstości (gotowałam chyba około godziny - można na raty). </p><p>Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować. </p><p></p><p>wychodzi ok. 850 ml</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 5602, member: 108"] Marmolada gruszkowo-winogronowa 1 kg oczyszczonych gruszek 200 ml gęstego soku z ciemnych winogron 1 cytryna 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Winogrona rozgnieść, zagotować, przetrzeć przez sito. Cytrynę umyć, sparzyć, cienko obrać ze skórki, wycisnąć sok. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki wymieszać z sokiem z winogron i 2 łyżkami soku z cytryny, włożyć skórkę z cytryny i rozgotować. Przestudzić, wyjąć skórkę, zmiksować, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na małym ogniu często mieszając do odpowiedniej gęstości (gotowałam chyba około godziny - można na raty). Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, studzić pod kocykiem albo zapasteryzować. wychodzi ok. 850 ml [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Marmolada gruszkowo-winogronowa
Top
Bottom