Marmolada jabłkowo-cytrynowa

dory2

Member
Paź 6, 2007
46
0
0
Ewelinko, ja nie nutinka, ale ja pasteryzuje wszystkie słiki jak leci po ok. pół godziny. Jak na razie nic się nie psuje :D
Coby nie było OT to oznajmiam iż dżem znalazł isę na mojje liście do zrobienia jako nasz sąsiadka jakoś co dwa din daje nam pełną torbę jabłek (papierówki chyba). Nikt ich u nas nie je, a ona jest chyba przekonana że je uwielbiamy :D Ale głupio jej powiedziec nie. Teraz przynajniej jakoś je przerobię

Ale jak na razie czeka wiadro mirabelek do przerobienia na pyszny dżemik :D
 

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
moje dwie jabłonki właśnie zaczęły zrzucać jabłuszka, (do zjedzenia na surowo nadają się dopiero w listopadzie-grudniu). Dzisiaj pierwszą część zrobię tym sposobem. Konsystencja bardzo mi odpowiada.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Jest pyszna. Właśnie schowałam pod kocyk bez pasteryzacji. Proporcje na oko- cukru mniej.
 

majan222

Member
Sie 10, 2009
1
0
0
Wczoraj robiłam tą marmoladę, wyszła pyszna - troszkę ją zmodyfikowałam . Robiłam z 2,4 kg jabłek , 4 cytryn i 1kg cukru (czyli wszystko razy 4) tylko , ze do tego dodałam 2 pomarańcze(skórke też) , No i zbytnio nie miałam czasu tyle gotować żeby sama zgęstniała , wiec , jak juz jablka sie rozgotowały to dodałam dwa Żele do dzemów. I naprawdę wyszło super , ten smak , aromat ...
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zazdroszczę tego cud smaku, ja jeszcze nie robiłam,
myślę, że do gofrów z bitą śmietaną byłaby genialna ta marmoladka
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Podnoszę, składniki na czasie, a marmolada z tego przepisu jest najlepsza i szybko się robi
icon_razz.gif
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,493
668
113
Dobrze kasha, że wyciągnęłaś ten przepis. Często robię sobie do jedzenie gotowane jabłka, ale nigdy nie dodawałam cytryny. Skórka już się gotuje, a renety mam rozparzone od wczoraj, więc na spróbowanie i na bieżące zużycie będzie jak znalazł
lecker.gif


EDIT:
Ta marmolada jest przepyszna!!! Jeszcze raz dziękuję Ci kasha za wykopanie przepisu
anbetung.gif
- w odpowiednim momencie to zrobiłaś
icon_wink.gif

Smakuje mi tak jakbym w jabłku rozpuściła landrynki cytrynowe, ale wcale nie jest słodka, raczej kwaskowata
lecker.gif
(zamiast cukru dodałam łyżkę miodu).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
ankafaka @ 16 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1563287Dobrze kasha, że wyciągnęłaś ten przepis. Często robię sobie do jedzenie gotowane jabłka, ale nigdy nie dodawałam cytryny. Skórka już się gotuje, a renety mam rozparzone od wczoraj, więc na spróbowanie i na bieżące zużycie będzie jak znalazł
lecker.gif


EDIT:
Ta marmolada jest przepyszna!!! Jeszcze raz dziękuję Ci kasha za wykopanie przepisu
anbetung.gif
- w odpowiednim momencie to zrobiłaś
icon_wink.gif

Smakuje mi tak jakbym w jabłku rozpuściła landrynki cytrynowe, ale wcale nie jest słodka, raczej kwaskowata
lecker.gif
(zamiast cukru dodałam łyżkę miodu).
Ciszę się, że tak bardzo Ci smakuje Aniu

też mi przypomina landrynki lub galaretki w cukrze
icon_lol.gif

jak dla mnie to najlepszy przetwór słoikowy jaki do tej pory udało mi się spróbować
a co najważniejsze bez cudowania i mało składników, które są na wyciągnięcie ręki
 

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
No, troche co prawda potrwało, ale dzisiaj przyszła kolej na marmoladkę jabłkową. Małżonek dostał jedną łyźkę, długo się zastanawiał, potem powiedział: słuchaj, może od tej pory robiłabyś to zamiast musu jabłkowego ...?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
duszone sa jablka, pieczone sa jablka i z jablek szarlotka i kompot i babka!

Ech, Simą, a suszysz?

Kupilam wlasnie jedne z moich ulubionych: Paula Red, bardzo nietrwale, wiec w sprzedazy tylko kilka tygodni i malzonek stwierdzil: Ale one kwasne sa?
Troche tak, musza byc naprawde czerwone. A dodatkowo obrane ze skory i ... koniecznie prosto z lodowki.
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,674
25
48
Simona,dobrze, ze wywleklas ten przepis na wierzch. Nie znalam go a jest boski. I dzieki niemu poznalam jeszcze rogaliki marchewkowe. Rogaliki i ta marmoladka - cudo. Pychotka.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
A co to za rogaliki marchewkowe? Możesz coś bliżej?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,839
6,224
113
Może. Trzeba ją porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
EDIT:
Akurat smażyłam dziś antonówki, więc zrobiłam tę marmoladę w wersji uproszczonej, z cukrem dodanym do smaku i otartą pilnikiem skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Pyszna.
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy