- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
1.5 kg jabłek
90 dag cukru na 1 kg przecieru
Jabłka (przepis podaje antonówki, ja użyłam jakiś winnych jabłek, nie pamiętam nazwy) upiec i gorące przetrzeć przez sito (przepis nie mówi, żeby obrać i pokroić przed pieczeniem, ale o ile mnie pamięć nie myli, to tak robiłam).
Przecier odparować, ciągle mieszając dodać cukier i gotować do uzyskania gęstej masy.
Papier pergaminowy zwilżyć wodą, gorącą masę wylać na pergamin, szybko rozsmarować na warstwę grubości 1 cm, pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy masa zastygnie, przykryć ją pergaminem i odwrócić, zdjąć poprzedni papier i pozostawić na dobę.
Wyciąć foremkami marmoladki, można pokroić nożem, ułożyć na sicie do wysuszenia. Po 2 dniach obsypać cukrem kryształem, ułożyć w słojach lub pudełku, oddzielając warstwy papierem.
Przepraszam za nieścisłości, ale robiłam to dwa lata temu i po prostu mi się zatarło.
90 dag cukru na 1 kg przecieru
Jabłka (przepis podaje antonówki, ja użyłam jakiś winnych jabłek, nie pamiętam nazwy) upiec i gorące przetrzeć przez sito (przepis nie mówi, żeby obrać i pokroić przed pieczeniem, ale o ile mnie pamięć nie myli, to tak robiłam).
Przecier odparować, ciągle mieszając dodać cukier i gotować do uzyskania gęstej masy.
Papier pergaminowy zwilżyć wodą, gorącą masę wylać na pergamin, szybko rozsmarować na warstwę grubości 1 cm, pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy masa zastygnie, przykryć ją pergaminem i odwrócić, zdjąć poprzedni papier i pozostawić na dobę.
Wyciąć foremkami marmoladki, można pokroić nożem, ułożyć na sicie do wysuszenia. Po 2 dniach obsypać cukrem kryształem, ułożyć w słojach lub pudełku, oddzielając warstwy papierem.
Przepraszam za nieścisłości, ale robiłam to dwa lata temu i po prostu mi się zatarło.

