30 dag suszonych moreli
mocny napar z herbaty
0,5 kg cukru żelującego
pół szklanki cukru
Zalać morele herbatą i moczyć 2 godziny, potem osączyć i zemleć.
Masę przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować mieszając często około pół godziny.
Masę morelową wylać na płaską powierzchnię lekko posmarowaną olejem. Grubość masy powinna mieć 1,5 - 2 centymetry.
Schłodzić, kiedy dobrze zastygnie pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze.Zawinąć w celofan jak irysy lub cukierki.
mocny napar z herbaty
0,5 kg cukru żelującego
pół szklanki cukru
Zalać morele herbatą i moczyć 2 godziny, potem osączyć i zemleć.
Masę przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować mieszając często około pół godziny.
Masę morelową wylać na płaską powierzchnię lekko posmarowaną olejem. Grubość masy powinna mieć 1,5 - 2 centymetry.
Schłodzić, kiedy dobrze zastygnie pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze.Zawinąć w celofan jak irysy lub cukierki.