- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
Marmurkowe jajka
Składniki
jaja
szczypiorek
majonez
sól, pieprz
dekoracja:
ogórek zielony
zielona pietruszka karbowana
barwnik czerwony spożywczy
papryka czerwona konserwowa
Wykonanie
Jaja ugotować na twardo.
Przygotować dwie miski z wodą i lodem, jedną zabarwić barwnikiem
Gorące ugotowane jaja pognieść w skorupce włożyć do miski bez barwnika. Schłodzić
Dalej przełożyć do miski z barwnikiem. Moczyć 2- 3 godziny.
Obrać, ściąć kapturek, wydrążyć.
To co wybraliśmy posiekać, wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem doprawić solą i pieprzem.
Farsz możemy mieszać ze szynką, ogórkami konserwowymi, groszkiem lub napełniać sałatką jarzynową. Inwencja dowolna.
Ogórek zielony pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, środek wydrążyć. Ma stanowić podstawę dla jajka. Brzegi dekoracyjnie ponacinać.
Dekorować.
Uwaga: Jaja do gotowania nie powinny być bardzo świeże, ponieważ mogą być problemy z obraniem skorupki.
Składniki
jaja
szczypiorek
majonez
sól, pieprz
dekoracja:
ogórek zielony
zielona pietruszka karbowana
barwnik czerwony spożywczy
papryka czerwona konserwowa
Wykonanie
Jaja ugotować na twardo.
Przygotować dwie miski z wodą i lodem, jedną zabarwić barwnikiem
Gorące ugotowane jaja pognieść w skorupce włożyć do miski bez barwnika. Schłodzić
Dalej przełożyć do miski z barwnikiem. Moczyć 2- 3 godziny.
Obrać, ściąć kapturek, wydrążyć.
To co wybraliśmy posiekać, wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem doprawić solą i pieprzem.
Farsz możemy mieszać ze szynką, ogórkami konserwowymi, groszkiem lub napełniać sałatką jarzynową. Inwencja dowolna.
Ogórek zielony pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, środek wydrążyć. Ma stanowić podstawę dla jajka. Brzegi dekoracyjnie ponacinać.
Dekorować.
Uwaga: Jaja do gotowania nie powinny być bardzo świeże, ponieważ mogą być problemy z obraniem skorupki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: