- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Pyszna, prosta surowka z marchwi, daktyli, berberysu w dressingu z melasa granatowa. Wykonalam dzis do pieczeni jagniecej, marynowanej w harissie rozanej.
500g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach, lub w cienkie julienne
6 miesistych duzych daktyli, najlepiej medjool, pokrojonych w mala kostke
pol szklanki suszonego berberysu, mozna mysle zastapic suszonymi wisniami lub naet zurawina
Przygotowane skladniki wrzucilam do miski. Wymieszalam energicznie potrzasajac. Daktyle chetnie sie ze soba sklejaja, warto je rozdzielic, aby ich genialna slodycz wymieszala sie z innymi smakami.
Dressing:
1 lyzeczka kuminu
1/2 lyzeczki harissy rozanej*, np Belazu
3 lyzki oliwy z oliwek ev
1-2 lyzki melasy granatowej
sok z 1 malej cytryny
1 lyzka posiekanej skorki cytryny kiszonej
1 lyzka miety ogrodowej kiszonej lub 3 lyzki posiekanej miety
5 lyzek posiekanej zielonej pietruszki
W mozdzierzu zmiazdzylam kumin, dodalam harisse, oliwe z oliwek, melase i sok z cytryny. Dokladnie wszystko utluklam. Do sosu wmieszalam skorke z kiszonej cytryny, miete i pietruszke. Calosc wlalam do marchewki i dobrze wymieszalam. Odstawilam. Przed podaniem posypalam uprazonymi nasionami - mieszanka slonecznika, sezamu, dyni, pinii.
Oryginalna wersje salatki mozna znalezc u Kellie Anderson
Jutro dolacze zdjecie.
*Rozana harissa wg Kellie:
25g malych suszonych papryczek chilli, np birds eye
2 lyzki suszonych platkow rozy
Z papryczek usunac nasiona. Chilli wrzucic do miski wraz z platkami i zalac wrzaca woda, tylko tyle aby zakryc. Zostawic na 30 min, odcedzic.
Gdy papryczki sie mocza, uprazyc na malym ogniu:
po 2 lyzeczki: kuminu, kolendry, kminku
2 cale gwiazdy anyzu
2 opasle zabki czosnku, pokrojone w plasterki
1 1/2 lyzeczki papryki, umiarkowanie ostrej
Najpierw na patelnie wsypac nasiona, gwiazde, czosnek i prazyc 3 min, mieszajac, nastepnie dodac papryke, podgrzac do uwolnienia aromatu. Uprazone przyprawy zmielic w mlynku lub utluc w mozdzierzu. Dodac namoczone i odsaczone chilli i platki rozy. Wszystko umiescic w blenderze, wraz z:
2 czerwonymi paprykami
75ml ev oliwy z oliwek
12 suszonymi na sloncu pomidorami lub 3-4 lyzki pasty z takowych
2 odpestkowanymi daktylami Medjool
2 lyzeczkami soku z cytryny
i woda rozana do smaku
i zblendowac na papke. gotowe przelozyc do wysterylizowanych pojemnikow, sloikow etc. Przed zamknieciem zalaz porcja oliwy z oliwek. Przechowywac do 3 tyg w lodowce Mozna mrozic.
500g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach, lub w cienkie julienne
6 miesistych duzych daktyli, najlepiej medjool, pokrojonych w mala kostke
pol szklanki suszonego berberysu, mozna mysle zastapic suszonymi wisniami lub naet zurawina
Przygotowane skladniki wrzucilam do miski. Wymieszalam energicznie potrzasajac. Daktyle chetnie sie ze soba sklejaja, warto je rozdzielic, aby ich genialna slodycz wymieszala sie z innymi smakami.
Dressing:
1 lyzeczka kuminu
1/2 lyzeczki harissy rozanej*, np Belazu
3 lyzki oliwy z oliwek ev
1-2 lyzki melasy granatowej
sok z 1 malej cytryny
1 lyzka posiekanej skorki cytryny kiszonej
1 lyzka miety ogrodowej kiszonej lub 3 lyzki posiekanej miety
5 lyzek posiekanej zielonej pietruszki
W mozdzierzu zmiazdzylam kumin, dodalam harisse, oliwe z oliwek, melase i sok z cytryny. Dokladnie wszystko utluklam. Do sosu wmieszalam skorke z kiszonej cytryny, miete i pietruszke. Calosc wlalam do marchewki i dobrze wymieszalam. Odstawilam. Przed podaniem posypalam uprazonymi nasionami - mieszanka slonecznika, sezamu, dyni, pinii.
Oryginalna wersje salatki mozna znalezc u Kellie Anderson
Jutro dolacze zdjecie.
*Rozana harissa wg Kellie:
25g malych suszonych papryczek chilli, np birds eye
2 lyzki suszonych platkow rozy
Z papryczek usunac nasiona. Chilli wrzucic do miski wraz z platkami i zalac wrzaca woda, tylko tyle aby zakryc. Zostawic na 30 min, odcedzic.
Gdy papryczki sie mocza, uprazyc na malym ogniu:
po 2 lyzeczki: kuminu, kolendry, kminku
2 cale gwiazdy anyzu
2 opasle zabki czosnku, pokrojone w plasterki
1 1/2 lyzeczki papryki, umiarkowanie ostrej
Najpierw na patelnie wsypac nasiona, gwiazde, czosnek i prazyc 3 min, mieszajac, nastepnie dodac papryke, podgrzac do uwolnienia aromatu. Uprazone przyprawy zmielic w mlynku lub utluc w mozdzierzu. Dodac namoczone i odsaczone chilli i platki rozy. Wszystko umiescic w blenderze, wraz z:
2 czerwonymi paprykami
75ml ev oliwy z oliwek
12 suszonymi na sloncu pomidorami lub 3-4 lyzki pasty z takowych
2 odpestkowanymi daktylami Medjool
2 lyzeczkami soku z cytryny
i woda rozana do smaku
i zblendowac na papke. gotowe przelozyc do wysterylizowanych pojemnikow, sloikow etc. Przed zamknieciem zalaz porcja oliwy z oliwek. Przechowywac do 3 tyg w lodowce Mozna mrozic.
Ostatnią edycję dokonał moderator: