- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Przepis wzięty z którejś anglojęzycznej wegetariańskiej gazetki, pewnie "Vegetarian Times". Danie raczej zimowe, ale pogoda nie rozpieszcza.
Potrzebne będą:
średnia cebula pokrojona w kostkę
3-4 ząbki czosnku -zmiażdżone
puszka ciecierzycy
puszka krojonych pomidorów
dwie marchewki pokrojone w cienkie talarki
hojna garść rodzynków
łyżeczka miodu
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka rozgniecionego kuminu
sól, pieprz i szczypta cayenne
pietruszka do posypania
chlust oleju do smażenia cebuli
Przygotowanie proste jak budowa cepa - cebulę usmażyć na oleju, kiedy się zeszkli wrzucić czosnek i chwilę wymieszać, dodać marchewkę. Chwilę smażyć mieszając. Potem wrzucić do gara ciecierzycę z zalewą, pomidory i całą resztę. Dusić na wolnym ogniu. Ja nie dałam się marchwi rozgotować, tylko była taka al dente. Wyszło pyszne i syte.
Potrzebne będą:
średnia cebula pokrojona w kostkę
3-4 ząbki czosnku -zmiażdżone
puszka ciecierzycy
puszka krojonych pomidorów
dwie marchewki pokrojone w cienkie talarki
hojna garść rodzynków
łyżeczka miodu
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka rozgniecionego kuminu
sól, pieprz i szczypta cayenne
pietruszka do posypania
chlust oleju do smażenia cebuli
Przygotowanie proste jak budowa cepa - cebulę usmażyć na oleju, kiedy się zeszkli wrzucić czosnek i chwilę wymieszać, dodać marchewkę. Chwilę smażyć mieszając. Potem wrzucić do gara ciecierzycę z zalewą, pomidory i całą resztę. Dusić na wolnym ogniu. Ja nie dałam się marchwi rozgotować, tylko była taka al dente. Wyszło pyszne i syte.