Marraquetas

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
bussi.gif

Donosze, ze wczoraj upieczone (po raz kolejny), tym razem manitoba z atta, bulki sa niesamowite - zachowuja swoja puszystosc i dzis sa nadal swieze. Jutro sprobuje z maka razowa, a moze nawet orkiszowa...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O manitobie mogę zapomnieć , czy wiec mogę ją zastąpić tortową?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O ile tylko Twoja tortowa, samanto, ma ponad 13g bialka na 100g maki.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moja Manitoba ma 13,7 g, a wiec roznica jest spora. Oczywiscie sprobowalabym z maka tortowa - buleczki na pewno wyjda delikatne i pulchne. Gdybys jednak kiedys dostala Manitobe, sprobuj upiec z nia rowniez.

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Wczoraj upieklam, z mieszanki maki chlebowej i typ 1050 oraz manitoby, znowu z podwojnej porcji, na szczescie pusty zamrazalnik, wiec jest miejsce
zahnlos.gif

Jutro zamierzam ceriole upiec, bo po zrobieniu porzadkow w szafce odnalazlam semoline.

Samanto, jesli mieszkasz na Dolnym Slasku, to jest niezla maka typ 650 z 12,6g bialka (jak dobrze pamietam i bez zadnych dodatkow) z Mlynow Dolnoslaskich Jaczkowice, pieklam na niej u rodzicow plus dodatek Lubelli pelnoziarnistej, bo wysokoglutenowej maki tam nie dostane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Nie, ja centrum jestem
icon_mrgreen.gif
ale poszukam wysokoglutenowej mąki tutaj a jak nie znajdę , to zrobię z tego co mam i zobaczymy.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dzisiaj przeleciałam się po sklepach i sprawdziłam wszystkie dostępne mąki. Ani jedna nie miała białka więcej niż 10 z groszami! Nie wyjdą, albo będą niedobre?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
rosną. Tylko z tym odwracaniem bułeczek coś mi nie wychodzi. Po tych 20 minutach, były sporo wyrośnięte. Zrobiłam przedziałek i obracałam je, a wtedy trochę mi się zdeformowały. Jak będę je obracała ponownie, to już sama nie wiem jakie mi te kształty wyjdą. Czy one w ogóle będą podobne do bułeczek ?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
no i doopa, nie wyszły takie jak powinny. Skórka dość gruba (trzymałam blachę w torbie foliowe). W piekarniku nic mi prawie nie urosły
gruebel_2.gif
Wcześniej ciasto pieknie rosło. To przekładanie z lewej na prawą i na odwrót, w moim wykonaniu to chyba im nie pomogło

marr1.JPG

marr2.JPG

Załączniki

• marr1.JPG
    marr1.JPG
    111.4 KB · Wyświetleń: 0
  • marr2.JPG
    marr2.JPG
    104.9 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
aha, zapomniałam napisać, że w smaku bardzo dobre a skórka nie tak gruba, jak bardzo spieczona jest, choć bułeczki ledwie zarumienione.
Ja nie wiem czy ten mój zakwas był taki jak należy, bo zaczęłam go robić po raz pierwszy w środę i to tak bez żadnej głowy. Wszystko na oko. Raz sypałam pszenną razową a drugi zwykłą mąkę pszenną.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
W środku są puszyste i to bardzo. Ino takie jakieś plaskacze mi wylazły. Ni cholery nie urosły mi w piekarniku (znaczy się rosły tylko na szerokośc, niczym ja
icon_mrgreen.gif
). Nie mam pojęcia czemu ta skórka jest tak mocno spieczona ?
A i do ściereczki też mi się ciutkę przyklejały. Coś mi się wydaję, że trochę zbyt luźne ciasto miałam i dlatego się i przyklejały i rosły w szerokośc.

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Dzisaj pieklam te oto buleczki!
Smak rewelacyjny.Najlepsze bulki jakie jedlismy ever!!!
Jutro powtorka
mniam.gif

Tylko dzis bylo tak,ze czesc buleczek nie zmiescila mi sie na blaszke i schowalam je do lodowki na ryzyk fizyk a blaszke owinelam folia.Te foliowe troszke podrosly a w piekarniku prawie nic i wyszly takie plackate.Z kolei te lodowkowe po 2h prawie woogole nie urosly a w piekarniku wystrzely w gore jak z procy i wyszly piekne ksztaltne dupeczki!
Tak mysle czy by jutro wszystkich nie wlozyc do lodowy.
Robil ktos juz tak? Bede wdzieczna za wszelkie informacje.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy