- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
domowe marshmallowsy
pyszne z grilla, pyszne w goracej czekoladzie i ot tak
0,5 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko dobrych truskawek (mogą być mrożone).
0,5 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
0,75 szklanki wody
1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego np bionaturo - mozna sprobowac z rozpuszczona glukoza, ale ja tego nie robilam!!
3 szklanki cukru
0,25 szklanki cukru pudru (takigo prawdziwego, skrzeczącego pod palcami)
0,25 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wyłóż dwa żaroodporne szklane naczynia (wnętrze wielkości ok. 12x27 cm) folią alu i posmaruj ją lekko olejem - jakims delikatnym!!!
Żelatyne namocz w mieszance musu truskawkowego i wody!
W sporym garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu cukier, syrop i wode. Syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120 st. Celsjusza - czyli do fazy miękkiej kulki (jeśli wyjmiesz kropelkę syropu na talerzyk i w palcach potrzymasz pod zimna wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka). Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlej ja ostroznie do pracującego na najwyższych obrotach miksera - nie ukrywam, ze KICIO z osłoną przeciw chlapaniu jest do tego super.
Ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera jakies 15 minut, aż stanie się gęsta i puszysta. Długo będzie Ci się wydawało, że Malgosimi jakis kit chce wcisnac, ale nie trac wiary!! Uda sie! Z czasem się uda. Tez myslalam, ze bez sensu sie w to bawie - a nagle pojawila sie cudna piana - lekka, jasnoróżowa. Gotową masę wlej do przygotowanego szkła i pozostaw odkryte na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie oprósz ją cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią, przewróć naczynie do góry dnem, zerwij delikatnie folię i znów lekko oprósz. Pokroj na kwadraty. Super sie nadaje naoliwione kolo do pizzy albo nóż kucharza. Jeśli nóż się oblepi, umyj go, wytrzyj do sucha i jeszcze raz posmaruj olejem. Każdy kwadrat oprósz mieszanką cukrowo-skrobiową i włóż kwadraty do szczelnego pojemnika. Im szybciej zjedzone, tym lepsze
przepis pochodzi z paźdzernikowej ,,Kuchni"
pyszne z grilla, pyszne w goracej czekoladzie i ot tak
0,5 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko dobrych truskawek (mogą być mrożone).
0,5 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
0,75 szklanki wody
1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego np bionaturo - mozna sprobowac z rozpuszczona glukoza, ale ja tego nie robilam!!
3 szklanki cukru
0,25 szklanki cukru pudru (takigo prawdziwego, skrzeczącego pod palcami)
0,25 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wyłóż dwa żaroodporne szklane naczynia (wnętrze wielkości ok. 12x27 cm) folią alu i posmaruj ją lekko olejem - jakims delikatnym!!!
Żelatyne namocz w mieszance musu truskawkowego i wody!
W sporym garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu cukier, syrop i wode. Syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120 st. Celsjusza - czyli do fazy miękkiej kulki (jeśli wyjmiesz kropelkę syropu na talerzyk i w palcach potrzymasz pod zimna wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka). Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlej ja ostroznie do pracującego na najwyższych obrotach miksera - nie ukrywam, ze KICIO z osłoną przeciw chlapaniu jest do tego super.
Ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera jakies 15 minut, aż stanie się gęsta i puszysta. Długo będzie Ci się wydawało, że Malgosimi jakis kit chce wcisnac, ale nie trac wiary!! Uda sie! Z czasem się uda. Tez myslalam, ze bez sensu sie w to bawie - a nagle pojawila sie cudna piana - lekka, jasnoróżowa. Gotową masę wlej do przygotowanego szkła i pozostaw odkryte na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie oprósz ją cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią, przewróć naczynie do góry dnem, zerwij delikatnie folię i znów lekko oprósz. Pokroj na kwadraty. Super sie nadaje naoliwione kolo do pizzy albo nóż kucharza. Jeśli nóż się oblepi, umyj go, wytrzyj do sucha i jeszcze raz posmaruj olejem. Każdy kwadrat oprósz mieszanką cukrowo-skrobiową i włóż kwadraty do szczelnego pojemnika. Im szybciej zjedzone, tym lepsze
przepis pochodzi z paźdzernikowej ,,Kuchni"