Marynata na słodko
1/2 litra octu 10%
1 litr wody
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
listki laurowe
pieprz w ziarenkach
Marynatę zagotować, zalać grzybki (niekoniecznie gorącą), pasteryzować około 5 minut.
Używamy z tata tej marynaty do prawdziwków, podgrzybków i kurek.
Grzybki obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną octu (ocet powoduje, że się nie sklejają tak bardzo na durszlaku) - 10 minut od momentu zagotowania.
Przydatny trik - jeśli grzybki się sklejają, przekładamy je z durszlaka do np. garnka i zalewamy odrobiną zalewy. Mieszamy aż się porozklejają i rozklejone pakujemy do słoików.
Niegdy nie próbowaliśmy z tatą zalewać gorącą i niepasteryzować, więc nie wiemy ile wytrzymają, ale te pasteryzowane wytrzymują i trzy lata.
1/2 litra octu 10%
1 litr wody
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
listki laurowe
pieprz w ziarenkach
Marynatę zagotować, zalać grzybki (niekoniecznie gorącą), pasteryzować około 5 minut.
Używamy z tata tej marynaty do prawdziwków, podgrzybków i kurek.
Grzybki obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną octu (ocet powoduje, że się nie sklejają tak bardzo na durszlaku) - 10 minut od momentu zagotowania.
Przydatny trik - jeśli grzybki się sklejają, przekładamy je z durszlaka do np. garnka i zalewamy odrobiną zalewy. Mieszamy aż się porozklejają i rozklejone pakujemy do słoików.
Niegdy nie próbowaliśmy z tatą zalewać gorącą i niepasteryzować, więc nie wiemy ile wytrzymają, ale te pasteryzowane wytrzymują i trzy lata.