Marynata do grzybków

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Marynata na słodko

1/2 litra octu 10%
1 litr wody
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
listki laurowe
pieprz w ziarenkach

Marynatę zagotować, zalać grzybki (niekoniecznie gorącą), pasteryzować około 5 minut.

Używamy z tata tej marynaty do prawdziwków, podgrzybków i kurek.

Grzybki obgotowywujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną octu (ocet powoduje, że się nie sklejają tak bardzo na durszlaku) - 10 minut od momentu zagotowania.

Przydatny trik - jeśli grzybki się sklejają, przekładamy je z durszlaka do np. garnka i zalewamy odrobiną zalewy. Mieszamy aż się porozklejają i rozklejone pakujemy do słoików.

Niegdy nie próbowaliśmy z tatą zalewać gorącą i niepasteryzować, więc nie wiemy ile wytrzymają, ale te pasteryzowane wytrzymują i trzy lata.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
do mojej marynaty dodaje jeszcze kilka goździków ;)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Nuniu, a do rydzów by się nadawała?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Nigdy nie próbowałam rydza tak robić - mój tata stosuje tą marynatę do wszystkich grzybków - ale to jest na słodko, nie wszycy lubią.